Kérdések a kijárási korlátozással kapcsolatban

Szerző: | 2020. márc. 27. | Blogbejegyzés

A kijárási korlátozásról szóló, ma reggel kiadott 71/2020. (III. 27.) kormányrendelet olyan rendelkezéseket is tartalmaz, mely a gyógyszertárak működését is jelentősen befolyásolja az elkövetkezendő időszakra. A rendelet előírásai szerint a 65. életévét betöltött személyek a gyógyszertárakat csak 9 óra és 12 óra közötti időben látogathatják. Ebben az időtartamban a 65. életévet betöltött betegeken és a gyógyszertári dolgozókon kívül más nem tartózkodhat a gyógyszertárakban. Az előírás betartásáért a gyógyszertár vezetője a felelős.

Véleményünk szerint ahhoz, hogy a gyógyszertárak megfelelően be tudják tartani a rendeletben foglalt előírásokat és egységes eljárásrendet alkalmazzanak több kérdést is szükséges tisztázni. Ez egyúttal a rendelet végrehajtását ellenőrző hatóságoknak is megfelelő iránymutatást adhat.

Szövetségünk az egységes gyakorlat érdekében az alábbi kérdéseket küldte el az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkárságának, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatójának, valamint az országos tisztifőgyógyszerésznek:

  1. Hogyan ellenőrizhetik az életkori előírást szabályosan a gyógyszertári dolgozók?
  2. Mi történik, ha valaki szabálytalanul lépett be a gyógyszertár területére?
  3. Mi a teendője a gyógyszertári dolgozónak, ha nem megfelelő életkorú beteg lép be a gyógyszertár területére?
  4. Az életkori korlátozás vonatkozik-e az ügyeletes ablakon keresztül történő expediálásra?
  5. Folyhat-e expediálás egymással párhuzamosan az ügyeletes ablakon és az officinában? Lehet-e így vegyesen ellátni a betegeket?
  6. Mi a helyzet azoknak a kistelepüléseknek a gyógyszerellátásával, ahol csak délelőtt, vagy csak délután van nyitva közforgalmú vagy fiókgyógyszertár?

 

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.