Kinek van véleménye a gyógyszertári ügyeletről?

Szerző: | 2015. márc. 27. | Blogbejegyzés

Az elmúlt időszakban többször is megírtuk már, hogy a gyógyszerellátás egyik legnagyobb problémája jelenleg az ügyeleti rendszer fenntarthatatlansága. A közel húsz éve fennálló helyzet rendezését a különböző fórumokon már számtalan alkalommal sürgették a gyógyszerészek, eddig eredmény nélkül. A Hálózatban működő Gyógyszertárak Szövetsége egyik kiemelt feladatának tekinti azt, hogy elősegítse egy olyan ügyeleti rendszer kidolgozását, mely hosszútávon fenntartható és kielégítő megoldást nyújt a gyógyszerészeknek, a lakosságnak és az államnak egyaránt.

Véleményünk szerint azonban ahhoz, hogy érdemi előrelépés történjen az ügyben nem elegendő csak azt hangoztatni, hogy a helyzetet rendezni kell, hanem a döntéshozók elé kell terjeszteni egy konstruktív javaslatot is. Éppen ezért Szövetségünk összeállított egy olyan szakmai anyagot, mely jó kiindulási pontként szolgálhat az ügyeletei rendszer problémájának a megoldásához. A célunk nem az volt, hogy egy már teljesen kész javaslattal álljunk elő, hanem megpróbáltuk felvázolni azokat a szempontokat, melyek alapján egy megbízható rendszer működőképessé válhat.

Az ÁNTSZ honlapján nyilvánosan elérhető adatok alapján megpróbáltuk feltérképezni, hogy jelenleg a gyógyszertárak milyen keretek között teljesítik az előírt ügyeleti és készenléti szolgálatot. Az így nyert adatokat több szempontból elemeztük és elkészítettünk három tervet az ügyeleti rendszer működtetésére: két koncepciót területi alapon, egy koncepciót pedig szolgáltatás alapján. Természetesen egyik javaslat sincs kőbe vésve, mindegyik szabadon formálható és változtatható. Egyes elemeket elhagyhatunk, másokat megváltoztathatunk.

Az általunk közzétett anyagban mindenki találhat számára szimpatikus elképzelést és olyat is, melynek megvalósulását semmiképpen sem szeretné. Annak érdekében, hogy a jövőben elkészülő végleges javaslat minél több ember álláspontját tükrözze, arra biztatunk mindenkit, hogy mondja el nekünk a véleményét akár elektronikus levélben, akár a Facebook oldalunkon keresztül. Reméljük, hogy a vitaindítónak szánt anyagunkat sok gyógyszerész értékeli majd, és osztja meg vele kapcsolatban a gondolatait.

Az ügyeleti rendszer átalakításával kapcsolatos anyagunkat bárki megtekintheti a Hálózatban működő Gyógyszertárak honlapján. (link)

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.