Vg.hu: Tavaly is brutális mennyiségű gyógyszer landolt a zöldkukákban

Szerző: | 2022. márc. 29. | Sajtómegjelenések

2021-ben ismét emelkedett és elérte a 341 tonnát a Recyclomed Nonprofit Kft. által begyűjtött gyógyszerhulladék mennyisége, egy évvel korábban 2020-ban a koronavírus-járvány miatt 338,4 tonna lejárt szavatosságú vagy fel nem használt gyógyszert gyűjtöttek be – közölte a VG-vel Miklósi András, a Recyclomed Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Egyre tudatosabb a lakosság

A korábbi évek folyamatos és gyors növekedése 2020. tavaszán megtorpant és ezen a szinten maradt az elmúlt két évben is – emelte ki a ügyvezető. A cég tavalyi adatait összegezve azt írta, 2021-ben az elmúlt évhez képest egy százalékkal emelkedett a patikákban, benzinkutakon és a drogériák gyűjtőládáiban elhelyezett veszélyes hulladéknak számító gyógyszerek mennyisége. Ami azért is érdekes, mert az eladási statisztikák szerint a dobozszámban mért patikai gyógyszerforgalom tavaly kissé csökkent, amire hosszú ideje nem volt példa – tette hozzá az ügyvezető.

2021-ben 177,7 millió dobozt vényköteles gyógyszert váltott ki a lakosság a patikákban, szemben az egy évvel korábbi 184,9 millió dobozzal – közölte még korábban a VG-vel a Hiflylabs Zrt.

A támogatott vényköteles szerek eladott darabszáma tehát 3,9 százalékkal csökkent tavaly. Arányaiban ekkora mértékű visszaesést a termékek volumenében 2007 óta nem történt Magyarországon.

A Recyclomed gyűjtési módszere a múlt évben sem változott, alapvetően a patikákra és a gyógyszer-nagykereskedőkre épült, összesen négyezer gyűjtőpontot üzemeltetnek, amiből mintegy 2500 gyógyszertárban van, a többi zöld konténer pedig egyéb gyógyszerárusító helyeken például bioboltokban, drogériákban, benzinkutakon található, ez utóbbiak száma enyhén emelkedett – mondta Miklósi András.

A lakosság havonta átlagosan 28,3 tonna veszélyes gyógyszerhulladékot adott le. Az ügyvezető kiemelte: 2008-hoz képest már megduplázódott begyűjtött gyógyszerek mennyisége, ami arra utal, hogy egyre környezettudatosabbak a fogyasztók.

Az elmúlt években a gyógyszerhulladék gyűjtésének rendszere jól kiépült, a lakosság folyamatosan hozzászokott ahhoz, hogy az otthon felgyűlt gyógyszerhulladékot bármikor el tudja vinni a legközelebbi gyógyszertárba, és ott ingyenesen le tudja adni – mondta Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója. Kiemelte: hamarosan fel fog nőni egy olyan generáció, akiknek természetes lesz, hogy a fel nem használt gyógyszert nem a kommunális szemétbe hanem szelektíven kell gyűjteni.

A teljes cikk a vg.hu oldalon olvasható.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.