Állásfoglalás a létszámrendeletről

Szerző: | 2013. márc. 30. | Állásfoglalások

2013 szeptemberétől a gyógyszertáraknak a szaklétszámuk összeállítása során figyelembe kell venniük a 41/2007. EüM rendelet két évvel ezelőtti módosítását. A gyógyszertárak működtetéshez szükséges személyi feltételekről szóló rendelet a gyógyszertár nyitvatartási idejéhez, valamint a gyógyszertárban befogadott vények számához köti a kötelezően meghatározott gyógyszertári szaklétszámot.

A HGYSZ véleménye szerint a gyógyszertárak jelentős részének komoly terhet jelent majd a létszámrendeletnek való megfelelés. A fő probléma, hogy a gyógyszertárak jelentős forráshiánnyal küzdenek, és a rendeletben megfogalmazott új szabályok várhatóan növelni fogják a patikákra nehezedő terheket. A szabályozás elsősorban az ellátás gerincét képező kisebb és közepes gyógyszertárakat fogja érzékenyen érinteni.

A HGYSZ javaslatai:

  • A nyitvatartás és szaklétszám aránytalanságának a feloldására javasoljuk, hogy a létszámminimum meghatározásánál különböztessék meg a kisebb és nagyobb forgalmú gyógyszertárakat.
  • Minden olyan szektorban, ahol létszámminimumot vagy létszámnormát vezettek be, a minimumbért is meghatározták. Abban az esetben, ha a gyógyszertáraknak e rendelet alapján kell meghatározniuk a szaklétszámukat, javasoljuk bértábla bevezetését, azaz, hogy jogszabályban rögzítsék a gyógyszertári szakszemélyzet szintjeinek meghatározott minimumbér összegét.
  • Egy másik lehetséges megoldás, hogy a nyitvatartási idő alapján nem a szaklétszámot, hanem a munkaórák számát határozza meg a rendelet. A munka törvénykönyvének és a gyógyszertárak fenntarthatóságának figyelembe vételével a tapasztalatok alapján a gyógyszertárak vezetői dönthetnek a megfelelő szaklétszámról.

A részletes állásfoglalás elolvasható itt.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.