Az OGYÉI tájékoztatása a kijárási korlátozással kapcsolatos kérdésekre

Szerző: | 2020. ápr. 2. | Blogbejegyzés

A március 27-én kiadott új rendelkezések értelmében a 65 éven felüliek a gyógyszertárakat csak 9 óra és 12 óra közötti időben látogathatják. Az új előírás gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban több kérdés is felmerült a gyógyszertárak részéről, ezért azokat összegyűjtve megküldtük az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI), valamint az országos tisztifőgyógyszerésznek. A hét elején az OGYÉI kiküldött egy részletes tájékoztatást a gyógyszertáraknak, melyben az általunk feltett kérdésekre is választ adtak. A gyógyszerészeti hatóság tájékoztatását az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

  • Kire vonatkoznak a rendelkezések és kinek a feladata azokat betartatni?

A 71/2020. (III. 27.) kormányrendelet kijárást korlátozó rendelkezései mindenkire vonatkoznak, mind a pácienseknek/vásárlóknak, mind pedig a gyógyszertár működtetőknek a feladata és felelőssége a szabályok betartása és betartatása.

 

  • Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja. Ez pontosan mit jelent?

A 9.00-12.00 közötti idősávban csak a 65 év feletti lakosok kiszolgálása történhet a gyógyszertár officinájában. A 65 év felettiek, egészségének megóvása érdekében, kiszolgálása csak a 9.00-12.00 közötti idősávban történhet. Amennyiben szükséges a helyi önkormányzatokat is be kell vonni a feladat végrehajtásába. Kérem, hogy lehetősége szerint a 65 év feletti páciensek megérkezése előtt (9.00 óra előtt) a gyógyszertár officinájában egy fertőtlenítő felmosást és lemosást végezzenek szellőztetéssel együtt!

 

  • Hogyan ellenőrizhetik az életkori előírást szabályosan a gyógyszertári dolgozók?

A kormányrendelet szerint az életkori korlátozások betartatása a gyógyszertár működtető felelőssége, ezért amennyiben szükséges, a gyógyszertár munkatársai megkérhetik a pácienst/vásárlót, hogy hitelt érdemlő módon igazolja életkorát.

 

  • A gyógyszerészek és gyógyszertári szakdolgozók igazoltathatják a pácienseket/vásárlókat?

A gyógyszertárban megjelent lakost igazoltatni nem szükséges, és nincsen erre felhatalmazása a gyógyszertáridolgozóknak. Amennyiben a páciens/vásárló kora nem dönthető el egyértelműen, a gyógyszertár munkatársai megkérhetik a pácienst/vásárlót, hogy hitelt érdemlő módon igazolja korát.

 

  • Mi a teendője a gyógyszertári dolgozónak, ha nem megfelelő életkorú beteg lép be a gyógyszertár területére?

Kiemelt fontosságú a lakosság tájékoztatása, ennek érdekében a gyógyszertár bejáratánál, jól látható módon, kerüljön kifüggesztésre a 2020. március 28. napjától hatályos rendelkezés. A nem megfelelő életkorú személyt meg kell kérni, hogy a számára kijelölt időpontban térjen vissza. Mivel bizonyos esetekben a páciensek/vásárlók nagy távolságokat tesznek meg annak érdekében, hogy beszerezzék, sokszor életmentő gyógyszereiket, biztosítani szükséges néhány nap (2-3) türelmi időt, amely alatt a gyógyszertár vezetője dönti el, hogy a páciens/vásárló által igényelt gyógyszer sürgős/életmentő és amennyiben az, kiszolgálhatja őt (a türelmi időszak alatt). Az életmentő szükség fennállásának eldöntése a gyógyszertár vezetőjének joga és kötelessége.

Végső megoldásként rendőri intézkedés is kérhető a rendeletben foglaltak betartatása érdekében.

 

  • Folyhat-e expediálás egymással párhuzamosan az ügyeletes ablakon és az officinában?

A kérdés azokon a helyeken értelmezhető, ahol a betegforgalmi bejárat és a kiadóablak megközelítése térben eltér. A két gyógyszer-kiszolgáltatási mód nem zárja ki egymást. Ugyanakkor hangsúlyozni szükséges, hogy a Kormány lakosság védelmében hozott intézkedésének célja pontosan az, hogy a 65 év feletti lakosság megbetegedésének kockázata a lehető legalacsonyabb legyen. A kijárási korlátozás idején ezért is kívánja biztosítani az elsőbbséget a 65 év feletti lakosság számára 9-12 óra között a gyógyszertári szolgáltatások igénybevétele során.

A két kiadási mód abban az esetben alkalmazható párhuzamosan, amennyiben a 65 év feletti korosztály teljes mértékben elkülöníthető a fiatalabb korosztálytól, figyelemmel arra, hogy a 71/2020. (III. 27.) kormányrendelet szerint az officinában 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag 65. életévét betöltött személy tartózkodhat.

 

  • Mi a teendő azokon a településeken, ahol a gyógyszertár (fiókgyógyszertár) szolgálati rendje az orvosi rendeléshez igazodik?

Korábbi miniszteri rendelet módosítása okán a páciensnek nem szükséges megjelennie az orvosi rendelésen, a vény (e-recept) felírás telefonos konzultációt követően történik meg. Ebből kifolyólag okafogyottá válik az orvosi rendeléshez igazítani a gyógyszertár szolgálati rendjét. A gyógyszertár nyitva tartását ezért, a gyógyszertár lehetőségeit figyelembe véve, a lakossági igényekhez szükséges igazítani.

A 2020. március 28. napján hatályba lépő 71/2020. (III. 27.) kormányrendelet kijárást korlátozó rendelkezései okán a folyamatos és biztonságos gyógyszerellátás fenntartása érdekében indokolt lehet a gyógyszertárak nyitva tartásának felülvizsgálata és optimalizálása. A korosztály szerinti elkülönítés szolgáló további lehetőség a fiókgyógyszertár esetében is a kiadóablakon át történő gyógyszerkiadás.

 

  • Egy gyógyszerészes gyógyszertár, amely fiókgyógyszertárat is ellát, hogy tudja megoldani a folyamatos és biztonságos gyógyszerellátást?

Az idősek egészségének védelme érdekében szükséges a minimálisra csökkenteni a fizikai kontaktusaikat a fiatalabb, esetlegesen tünetmentes vírushordozó honfitársainkkal. A helyi önkormányzatok feladata az idősek ellátásának a megszervezése, amennyiben az nem megoldott. Az optimális szolgálati rend kialakítása érdekében vegye fel a kapcsolatot a helyi önkormányzattal is.

Pl.: 8.00-12.00 között nyitva tartó közforgalmú gyógyszertár és 13.00-17.00 között nyitva tartó fiókgyógyszertár szolgálati rendje a következőre módosítható:

Közforgalmú gyógyszertár: 10.00-14.00 óra közötti nyitva tartás esetén az 65 év feletti páciensek/vásárlók, amennyiben másképpen nem megoldható, 10.00-12.00 közötti idősávban látogathatják a gyógyszertárat és fiatalabb lakosok 12.00-14.00 között. 

Fiókgyógyszertár: 15.00-19.00 óra közötti nyitva tartás esetén ezen a településen az önkormányzat bevonásával, illetve lakossági összefogással szükséges megoldani a 65 év feletti lakosság gyógyszer ellátását.

Az esetleges ideiglenes szolgálati rend meghatározása esetén, kérjük ügyeljenek arra, hogy a nyitvatartási idő a biztonságos és gazdaságos gyógyszer-és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény 53/C. §-a alapján ne csökkenjen heti 30 óra alá.

 

  • Hogy módosíthatom a gyógyszertáram szolgálati rendjét, gyorsan és rugalmasan? 

A jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezések szerint a gyógyszertár működtetője naptári évenként összesen 21 + 10 napra módosíthatja bejelentésével a gyógyszertár szolgálati rendjét. E keretidő felhasználása után a gyógyszertár nyitva tartása visszatér a működési engedélyben foglaltra. A végleges nyitva tartás módosításához működési engedély módosítását szükséges kérelmezni, amelynek igazgatási szolgáltatási díj összege 30.000 Ft. Felismerve azt, hogy az aktuális járványhelyzet megköveteli, hogy a gyógyszertárak hosszabb ideig és több alkalommal módosíthassák az egység szolgálati rendjét, javaslatot tettünk jogszabálymódosításra. Haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot az illetékes tisztifőgyógyszerésszel/tisztigyógyszerésszel. Munkatársaink minden segítséget megadnak Önnek.

Köszönjük az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek és El Koulali Zakariás országos tisztifőgyógyszerésznek a gyors és mindenre kiterjedő tájékoztatást!

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.