Képzés és továbbképzés gyógyszerészi szemmel

Szerző: | 2019. ápr. 9. | Blogbejegyzés

A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Intézettel közösen készített kutatásunk egyik jelentős témája a gyógyszerészképzés és a továbbképzés volt. Fel szerettük volna mérni, hogy min változtatnának a gyógyszerészek az egyetemi képzést illetően, valamint, hogy milyen témában képeznék tovább magukat a diploma megszerzése után.

Egyetemi képzés

A felmérésben megkérdeztünk a gyógyszerészektől, hogy változtatnának-e az egyetemi képzés jelenlegi tananyagán, vagy pedig megfelelőnek tartják-e azt a jelenlegi állapotában. A válaszadás során a kérdőív kitöltői több lehetőséget is megjelölhettek, ha úgy gondolták, hogy több ponton kellene változtatni a képzésen. A kapott eredményeket az alábbi grafikon mutatja.

A válaszadók 5%-a semmit nem változtatna a jelenlegi tananyagon, míg újabb 5%-a nem tudta megítélni a kérdést. A válaszadók túlnyomó többsége viszont több dolgon is módosítaná a képzéseket.

A gyógyszerészek majdnem háromnegyede szerint a képzésnek sokkal jobban kellene koncentrálnia a gyakorlatra. Ez természetesen nem most merült fel először a gyógyszerészekben. Az elmúlt években több fórumon is elhangzott az az igény az egyetemekkel szemben, hogy a képzések jobban készítsék fel a hallgatókat a tényleges gyógyszertári munkavégzésre. A kérésnek megfelelően a képzőhelyek több változtatást is bevezettek, azonban a kapott válaszok alapján ezek még mindig nem voltak elegendőek.

A gyakorlatorientáltabb képzés mellett a gyógyszerészek kicsivel több, mint fele szeretné, ha több vállalkozás-menedzsmenttel kapcsolatos ismeretanyagot oktatnának a gyógyszerészeti egyetemeken. Ez valószínűleg azzal függ össze, hogy a közforgalmú gyógyszerellátásban dolgozó gyógyszerészek nagy része előbb-utóbb gyógyszertárvezetővé válik, ami egyben azt is jelenti, hogy egy vállalkozás felelős vezetője lesz. Ehhez pedig már az egyetemen szeretnék megszerezni az alapismereteket. Ezt jelzi az is, hogy a jogi, a marketing és a humánerőforrással kapcsolatos ismereteket is többen megjelölték a válaszukban.

A kommunikációval kapcsolatos ismeretek bővítése volt a harmadik legnépszerűbb a felmérésre adott válaszok között. Ez sem meglepő annak fényében, hogy a közforgalmú gyógyszertárban a munka oroszlánrészét a betegek kiszolgálása jelenti. A minőségi gyógyszerellátás elképzelhetetlen olyan egészségügyi szakemberek nélkül, akik hatékonyan tudják átadni a gyógyszerekkel és a terápiával kapcsolatos információkat a betegeknek.

Továbbképzés

Az egészségügy többi területéhez hasonlóan a gyógyszerészeknek is kötelező részt venniük folyamatos szakmai továbbképzéseken ahhoz, hogy a gyógyszertárban dolgozhassanak. Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy a gyógyszerészek megelégednek-e ezzel, vagy a kötelezőn túl szeretnének-e részt venni további képzéseken is.

A várakozásainknak megfelelően a személyi jogos gyógyszerészek 71%-a, míg az alkalmazott gyógyszerészek 77%-a válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy az elkövetkező öt évben tervezi-e, hogy részt vesz egy nem kötelező továbbképzésen. Az igennel válaszolóktól azt is megkérdeztük, hogy milyen témában fejlesztenék tovább a tudásukat. A kapott eredményt az alábbi grafikonon lehet megtekinteni.

Egyértelműen látható, hogy a gyógyszerészek nagy többsége gyógyszerészettel kapcsolatos képzésen venne részt leginkább, hogy tovább fejlessze a már eddig is megszerzett tudását. Nagyon jól visszatükröződik a kutatásból, hogy a gyógyszerészek azt a tudást, amit nem tudtak megszerezni az egyetemen, más képzéseken próbálják pótolni. Ennek következtében a következő legnépszerűbb három terület a vállalkozás menedzsmenttel, a marketinggel és a kommunikációval kapcsolatos. Ezeken kívül ide sorolható még az informatika és a humánerőforrás menedzsment is.

A legérdekesebb eredményt az idegen nyelvekkel kapcsolatos képzés adta. A kutatás alapján jelentősen több alkalmazott gyógyszerész tanulna idegen nyelvet, mint gyógyszertárvezető. Ezzel egybecseng az is, hogy a 30 év feletti tapasztalattal rendelkező gyógyszerészeknek csak 8%-a, míg a kevesebb, mint 10 év gyakorlattal rendelkezőknek viszont a 41%-a képezné magát ezen a területen.

Az adatok világosan mutatják, hogy inkább a fiatalabb generáció tagjai gondolkodnak a nyelvi képzésekben. Ennek egyik lehetséges oka, hogy jobban helyt szeretnének állni a gyógyszertárban, amikor külföldi betegeket szolgálnak ki. A pesszimistább magyarázat szerint a külföldi munkavállalás miatt célszerű fejleszteniük a nyelvi készségeiket.

Összességében elmondhatjuk, hogy a gyógyszerészekben megvan az igény arra, hogy a munkájukhoz szükséges ismereteket az egyetemen vagy a továbbképzéseken sajátítsák el. Emellett nagy részük nem csak a kötelező minimumot akarja teljesíteni, hanem azon túlmenően is szeretné képezni magát, hogy minél szélesebb ismeretanyaggal rendelkezzen. A naprakész ismeretekre pedig nagy szükségünk is van, hiszen a gyógyszerellátásban szinte naponta jelentkeznek új kihívások.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.