Internetes gyógyszerforgalmazás – veszélyek és lehetőségek

Szerző: | 2015. ápr. 16. | Blogbejegyzés

Az interneten történő gyógyszervásárlás veszélyeit senkinek sem kell bemutatnunk. Az elmúlt években számos tájékoztató, cikk és leírás született már arról, hogy egyszerű fogyasztóként hogyan kerülhetjük el a ránk leselkedő veszélyeket.

Amellett azonban, hogy a hamis gyógyszerek forgalmazása elleni küzdelem szerves részét kell képeznie a felvilágosításnak a potenciális veszélyekről, ugyanilyen fontosnak tartjuk, hogy a legális vásárlási lehetőségekkel is tisztában legyen mindenki. Használható megoldási javaslat nélkül ugyanis a hamis gyógyszerek elleni küzdelem hatékonysága igencsak csökken, melyet mindenképpen szeretnénk elkerülni.

De miért is fontos ez? Nemrég jelent meg a KutatóCentrum éves elemzése, az E-Shopping Report, amely a hazai internetezők online vásárlási szokásait vizsgálja, átfogó képet nyújtva a magyarországi online kereskedelemről. A kutatás eredményei senki számára nem lehetnek túlságosan meglepőek: a rendszeresen netezők 62 százaléka tervezi, hogy az elkövetkezendő időszakban valamilyen terméket fog vásárolni az interneten keresztül. És ha azt gondolnánk, hogy ez csak tartós fogyasztási és elektronikai cikkekre vonatkozik, akkor bizony igencsak tévednénk: az előbbi csoportban 31 százalék azoknak az aránya, akik kifejezetten napi fogyasztási cikkek online vásárlását tervezik. A felmérésből egyértelműen kiderül, hogy az igény az internetes forgalmazás iránt hazánkban is folyamatosan növekszik.

De mi a helyzet a kínálati oldalon? Milyen lehetőségei vannak egy magyar betegnek arra, hogy szabályosan jusson gyógyszerhez az interneten keresztül? Szerencsére elmondhatjuk, hogy az igényekhez igazodva ezen a területen is látványos fejlődés tapasztalható. Az EMMI által összeállított, a közforgalmú gyógyszertárakról szóló jelentés szerint (43. oldal) az internetes gyógyszerforgalmazást végző gyógyszertárak száma az elmúlt években az alábbiak szerint alakult:

A számok önmagukért beszélnek, az emelkedő tendencia töretlen, és egyelőre úgy tűnik, hogy nem is áll meg: az ÁNTSZ honlapján található tájékoztatás szerint 2015 áprilisában már 53 közforgalmú gyógyszertár végzett ilyen tevékenységet.

Persze közben a kormányzatok sem tétlenkednek, és újabb és újabb rendelkezésekkel igyekeznek segíteni a fogyasztókat abban, hogy az online vásárlásaikat tudatosan és biztonságosan végezhessék. Az Európai Bizottság a hamisított gyógyszerek elleni irányelv megfelelő alkalmazásának érdekében 2014-ben olyan rendeletet fogadott el, mely az egész Európai Unióban egységes szabályozást vezet be az engedéllyel rendelkező gyógyszerforgalmazók azonosítására. Mivel a tagállamok számára egy év áll a megfelelő nemzeti jogszabályok elkészítésére, ezért várhatóan 2015 második felétől kell kötelezően használni azt a megjelölést, mely egyértelműen azonosítja majd az engedéllyel működő webpatikákat.

A szabályozás a jelenlegihez lesz hasonlatos, azzal a különbséggel, hogy a nemzeti hatóság weboldalára mutató link helyett a gyógyszertáraknak egy logót kell elhelyezniük az internetes oldalukon. A cél az, hogy a gyógyszervásárlók a vásárlás előtt, a logóra kattintva egyszerűen és azonnal egy megbízható forrásból tájékozódhatnak arról, hogy a forgalmazó a gyógyszerek árusításához minden szükséges engedéllyel és feltétellel rendelkezik.

Mint az a fentiekből is egyértelműen kiderülhetett a változások a fogyasztók vásárlási szokásaiban jól definiálható irányba változnak. Mivel a változás ellen nem tehetünk semmit, mindenképpen tanácsos együtt haladni a trendekkel és megfelelni a jelen kor kihívásainak. Ha a hagyományos módon működő gyógyszertárak használható megoldást kínálnak az interneten vásárolni szándékozó betegeknek is, akkor nagymértékben csökkenhet annak a veszélye, hogy bizonytalan forrásból származó készítmények segítségével próbáljanak meg boldogulni. Azt gondoljuk, hogy ez mindannyiunk érdeke is.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.