Mit kell feltétlenül tudni a fiókgyógyszertár működtetés szabályainak változásairól?

Szerző: | 2024. ápr. 26. | Blogbejegyzés

Személyes gyógyszerészi jelenléttel változatlanul bármikor bármely fiókgyógyszertár működtethető.

Személyes gyógyszerészi jelenlét nélkül, szakasszisztenssel csak azon fiókgyógyszertárak működtethetőek majd, amelyek működési engedélye sem gyógyszerkészítésre, sem a fokozottan ellenőrzött szerek tárolására, forgalmazására nem terjed ki. (A hagyományos vény ellenében kiadható nyugtató és altatószerek nem tartoznak az utóbbi kategóriába.)
Ebben az esetben a gyógyszerésznek hír- vagy távközlési eszköz útján legfeljebb 15 percen belül elérhetőnek kell lennie.

A jogszabály a fentiekkel kapcsolatban bejelentési lehetőséget biztosít a működtető társaságoknak, majd az erre rendelkezésre álló határidő leteltét követően módosítja a fiókgyógyszertárak működési engedélyeit. Ha a fiókgyógyszertárban gyógyszerkészítést/vizsgálatot, és/vagy fokozottan ellenőrzött szer tárolást/forgalmazást szeretnének végezni (függetlenül attól, hogy a gyógyszerkészítés a jelenleg hatályos működési engedélyükben már szerepel-e), ezt 2024. május 6-át követő 8 napon belül (azaz (2024. május 14-ig) kell a hatósághoz (NNGYK) hivatali kapun bejelenteni, és igazolni kell az ezen tevékenységek végzéséhez szükséges feltételek meglétét.

Ha ilyen bejelentés nem történik (tehát ha a rendeletben rögzített nyilatkozattételi lehetőséggel nem él a gyógyszertár működtetője), a hatóság hivatalból úgy módosítja a fiókgyógyszertár működési engedélyét, hogy ezeket a tevékenységeket a továbbiakban nem végezheti. Ebben az esetben a fiókgyógyszertárban a gyógyszerészi jelenlét távközlési eszköz útján is biztosítható, melynek technikai és személyi feltételeiről a gyógyszertár működtetőjének kell gondoskodnia.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.