Megjelent a szabályozás a kézigyógyszertárak egyedi dobozazonosító rendszerhez csatlakozásáról

Szerző: | 2019. máj. 2. | Blogbejegyzés

Az egyedi dobozazonosító rendszer az uniós szabályozásnak megfelelően ez év február 9-én sikeresen elindult, azonban az egészségügyi kormányzat adós maradt bizonyos részletszabályok kidolgozásával. Ezt a hiányosságot pótolja a Magyar Közlöny 71. számában most hétfőn megjelent salátarendelet.

A salátarendelet összesen négy másik jogszabályt módosít, melyek közül a közforgalmú gyógyszertárak számára a 41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet a legfontosabb. A rendeletbe most bevezetett új előírás azokra a kézigyógyszertárat működtető orvosokra vonatkozik, akik nem csatlakoztak a HUMVO rendszeréhez. Az ő esetükben az őket ellátó közforgalmú gyógyszertár dolgozói végzik el a gyógyszerek kiadása előtt a biztonsági elemek ellenőrzését és az egyedi azonosítók deaktiválását is.

Az új előírás lehetőséget ad a kézigyógyszertárat működtető orvosoknak, hogy könnyebben be tudják tartani az egyedi dobozazonosításra vonatkozó uniós előírásokat. Fel kell hívjuk azonban a figyelmet arra, hogy ez csak átmeneti lehetőség, és az orvosok csak türelmi időt kaptak. A salátarendelet alapján a közforgalmú gyógyszertárak 2021. február 9. után már nem ellenőrizhetik, és nem jelenthetik ki az egyedi azonosítókat a kézigyógyszertárak helyett.

A rendelkezések a megjelenést követő napon már hatályba is léptek. A teljes salátarendelet szövege elérhető itt.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.