Benyújtották a jövő évi költségvetési törvény tervezetét

Szerző: | 2017. máj. 3. | Blogbejegyzés

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden benyújtotta az Országgyűlésnek a 2018-as év központi költségvetéséről szóló törvény tervezetét. A miniszter tájékoztatása szerint jövőre majdnem minden területre több pénz jut, így az egészségügyre is. A benyújtott tervezet alapján összeszedtük a gyógyszerellátás szempontjából legfontosabb számokat.

Gyógyszertámogatásra az állam 2018-ban 265,03 milliárd forintot szán, míg a gyártói befizetések összege a tervek szerint 72,37 milliárd forintra emelkedik. A két tétel együttesen 337,4 milliárd forint támogatást jelent, ami 7,8%-os növekedés az idei 313 milliárd forinthoz képest.

A gyógyszerekéhez hasonlóan a gyógyászati segédeszközök támogatása is emelkedni fog. A kötszerek támogatása 7,2 milliárdra, a kölcsönzés támogatása 220 millióra, míg az egyéb gyógyászati segédeszközök támogatása 55,58 milliárd forintra fog nőni jövőre. Így összesen a gyógyászati segédeszközökre 63 milliárd forint támogatás jut majd, az idei 60 milliárd forinttal szemben.

A közgyógyellátásban az egyéni gyógyszerkeret havi összege 12 000 Ft, az éves eseti keret összege 6 000 Ft marad. A Patika hitelprogram támogatására továbbra is 370 millió forintot szánnak. Gyógyszertári tulajdoni hányad vásárlására 250 millió forintot különítettek el, ugyanilyen tulajdon értékesítéséből pedig 1 millió forint bevételre számítanak. Emellett az állam a gyógyszertárak finanszírozási előlegének biztosításához jövőre is 1,2 milliárd forint keretösszeget biztosít.

Jó hír, hogy a kisforgalmú gyógyszertárak működési célú támogatása 2018-ban 1,05 milliárd forintra nő, valamint a gyógyszertárak juttatásának összege (a generikus ösztönző) összege szintén emelkedik 3,6 milliárdról 4,1 milliárd forintra. A gyógyszertárak szolgáltatási díjára szánt 4,5 milliárd forintos összeg nem változik.

A költségvetést a tervek szerint az Országgyűlés június közepén fogadja majd el.

Mentés

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.