Véleményezésre bocsátottak egészségügyi rendelettervezeteket

Szerző: | 2023. máj. 9. | Blogbejegyzés

A Belügyminisztérium két, az egészségügyet és ezen belül a gyógyszerellátást is érintő rendelettervezetet bocsátott véleményezésre.

A gyógyszerekkel folytatott nagykereskedelmi és párhuzamos import tevékenységről szóló 53/2004. (VI. 2.) ESzCsM rendelet és a közforgalmú, fiók- és kézigyógyszertárak, továbbá intézeti gyógyszertárak működési, szolgálati és nyilvántartási rendjéről szóló 41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet módosításáról szóló rendelet:
A tervezet szerint az egészségügyi ellátórendszer tervezett átalakítása indokolja, hogy a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok, valamint a járási (fővárosi kerületi) hivatalok, továbbá a dialízis szolgáltatók helyett a gyógyszer-nagykereskedők, a kézigyógyszertárat működtető háziorvosok helyett pedig az ellátó gyógyszertárak végezzék továbbra is a gyógyszereken elhelyezett biztonsági elemek ellenőrzését és kijelentését. A fogorvosok mentesítése az általuk használt gyógyszerek szűk körére és csekély mennyiségére tekintettel indokolt.

Az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkezők folyamatos továbbképzéséről szóló 64/2011. (XI. 29.) NEFMI rendelet módosításáról azóló rendelet:
A tervezetben foglaltak szerint a módosítás alapján az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló 2006. évi XCVII. törvény 2. § d) pont dc) alpontja, valamint k) pontja szerinti feladat ellátására az Országos Kórházi Főigazgatóság (a továbbiakban: OKFŐ) kerül kijelölésre. A módosítás alapján továbbá az OKFŐ folyamatosan ellenőrzi, figyelemmel kíséri, elemzi és értékeli a továbbképző helyeket és a továbbképző helyek által lefolytatott képzési programok minőségét.

A tervezeteket május 13-ig lehet véleményezni a kormány honlapján megadott elérhetőségen.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.