A HGYSZ javaslata a kijárási korlátozások finomhangolására

Szerző: | 2020. máj. 19. | Blogbejegyzés

A gyógyszertárak a többi egészségügyi intézményhez hasonlóan mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben segítsék a lakosságot a járványhelyzet során. Azonban az országosan érvényben lévő kijárási korlátozások, elsősorban a kisebb településeken, nagymértékben megnehezítik a betegek számára a gyógyszertárak elérhetőségét. Vannak olyan falvak és kisvárosok, ahol az életkor szerinti felosztás miatt a lakosság egy része egyáltalán nem juthat hozzá helyben a gyógyszereihez.

A kormány március 28-án vezette be azokat a szabályokat, amelyek alapján a 65 év felettiek csak 9 és 12 óra között látogathatják a gyógyszertárakat, míg ebben az idősávban más nem veheti igénybe ezeket a szolgáltatásokat. Szövetségünk teljes mértékben egyetért azzal a kormányzati céllal, hogy az idősebb állampolgárok érdekében igyekeznek a veszélyeztetett csoport tagjait a lehető legjobban védeni. Azonban a különleges helyzetben lévő gyógyszertárak esetében szükség lenne a szabályozás finomhangolására, hogy minden korosztály számára biztosítani tudjuk a megfelelő gyógyszerellátást.

A fővárosban és a nagyobb városokban alapvetően nem okoz gondot a lakosság számára, hogy alkalmazkodjanak korlátozásokhoz, és hogy hozzájussanak a szükséges gyógyszereikhez. Ezzel szemben a kistelepüléseken a gyógyszertárak rövidebb nyitvatartása miatt az életkorhoz kötött időkorlát már problémás lehet a betegek egy részének.  

A helyi igényekhez igazodva a kisebb településeken a közforgalmú gyógyszertárak a hétvégéken nagyon gyakran csak szombaton tartanak nyitva. Ezeken a napokon a gyógyszertárak jellemzően reggel 8-9 óra körül nyitnak, és 12-13 órakor már be is zárnak. Ennek következtében egy 65 év alatti betegnek csak nagyon rövid ideig, vagy egyáltalán nincs lehetősége arra, hogy hozzájusson a gyógyszereihez.

Az ennél is kisebb településeken, ahol csak egy fiókgyógyszertár látja el a lakosságot, még rosszabb a helyzet, mivel közülük csak kevesen engedhetik meg maguknak az egész napos nyitvatartást. Ha egy településen a fiókgyógyszertár csak délelőtt vagy csak délután van nyitva, akkor az azt jelenti, hogy a lakosság egy része egyáltalán nem tudja helyben kiváltani a gyógyszereit. Az OGYÉI honlapján található nyilvántartás alapján a fiókgyógyszerárak kicsivel több, mint negyede működik ilyen nyitvatartással, és jelentős számú olyan fiókgyógyszertár található, ahol valamelyik korcsoport csak kifejezetten rövid ideig veheti igénybe a szolgáltatásokat.

Az elmúlt hetekben többször is felvetődött, hogy az eddig szerzett tapasztalatok alapján felülvizsgálják és módosítják az életkor alapján hozott korlátozásokat. Eddig azonban nem látott napvilágot olyan változás, amely enyhítene a kistelepüléseken élők gyógyszerellátásában keletkezett problémán. Szövetségünk a megoldás érdekében két módosítást javasol a szabályozásban.

Az egyik szerint az életkor alapján hozott korlátozásokat a hétvégére függesszék fel, azaz életkortól függetlenül minden gyógyszertár legyen látogatható a szombati és vasárnapi nyitvatartás során. A másik javaslatunk az, hogy a fiókgyógyszertárak részesüljenek mentességben az életkor alapján hozott korlátozások alól, azaz a fiókpatikák legyenek elérhetőek mindenki számára a szolgáltatási idejük alatt.

Álláspontunk szerint ezekkel a rendelkezésekkel nagymértékben lehetne javítani a települések gyógyszerellátásának helyzetén anélkül, hogy jelentősen növekedne a járványveszély. Ennek érdekében javaslatainkat megküldtük dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárnak az Emberi Erőforrások Minisztériumába. 

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.