Javaslataink az egyes gyógyszerészeti tárgyú kormányrendeletek módosításáráról szóló rendelettervezetre vonatkozóan

Szerző: | 2024. jún. 4. | Blogbejegyzés

A Belügyminisztérium május 23-án bocsátotta társadalmi vitára az egyes gyógyszerészeti tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló rendelet tervezét. A tervezett jogszabály összesen tizenhárom kormányrendeletet módosít, melyek közül csak kevés érinti közvetlenül a gyógyszertárak működését. A május 31-i határidőre a HGYSZ az alábbi véleményt nyújtotta be a Belügyminisztérium számára:

Az egészségügyi szolgáltatók gyógyszerrendelésének és kiszolgáltatásának értékeléséről, valamint a háziorvosi és a gyógyszertári érdekeltségi rendszer kialakításáról szóló 364/2010. (XII. 30.) Korm. rendelet módosítása tekintetében:

A tervezetben javasolt módosítás a 364/2010. (XII. 30.) kormányrendelet tekintetében:
9.§ Az egészségügyi szolgáltatók gyógyszerrendelésének és kiszolgáltatásának értékeléséről, valamint a háziorvosi és a gyógyszertári érdekeltségi rendszer kialakításáról 364/2010. (XII. 30.) Korm. rendelet 1. és 2. mellékletében a „2015. évre” szövegrész helyébe a „tárgyévre” szövegrész lép.

A gyógyszertárak részére juttatandó, vényköteles gyógyszerek kiváltásához kapcsolódó gyógyszerbiztonsági ellenőrzésen alapuló szolgáltatási díj értéke nem a 2015 évre, hanem „tárgyévre” jelzéssel marad változatlan a rendeleti táblázatban, továbbá a gyógyszertárak részére juttatandó, magisztrális gyógyszerkészítéshez kapcsolódó gyógyszerbiztonsági ellenőrzés szolgáltatási díjának értéke nem a 2015 évre, hanem „tárgyévre” jelzéssel marad változatlan a rendeleti táblázatban.

Álláspontunk szerint a gyógyszertárak számára szükséges lenne minden évben a szolgáltatási díj értékeit aktualizált mértékben meghatározni. Ezért a benyújtott véleményünkben kértük a kormányzatot, hogy a kormányrendelet módosítása során a gyógyszertárak részére juttatandó, vényköteles gyógyszerek kiváltásához kapcsolódó gyógyszerbiztonsági ellenőrzésen alapuló szolgáltatási díj értékét, valamint a gyógyszertárak részére juttatandó, magisztrális gyógyszerkészítéshez kapcsolódó gyógyszerbiztonsági ellenőrzés szolgáltatási díjának értékét oly módon módosítsák, hogy a megemelt érték reális mértékben segítse a gyógyszertárak működését.

A gyógyszertárak létesítésének és működtetésének részletes szabályairól szóló 422/2016. (XII. 14.) Korm. rendelet módosítása tekintetében:
A tervezetben javasolt módosítás a 422/2016. (XII. 14.) kormányrendelet tekintetében:
10. § Hatályát veszti a gyógyszertárak létesítésének és működtetésének részletes szabályairól szóló 422/2016. (XII. 14.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdés d) pontjában az „(a vagyoni biztosíték összegét, a többletszolgáltatásokra vonatkozó elvárásokat)” szövegrész.

Az új gyógyszertár létesítésére irányuló, a Gyftv. 49. § (2) bekezdése szerinti pályázati kiírásnak a módosítás révén már nem kellene tartalmaznia az új gyógyszertár tekintetében a speciális elvárásokat, azaz a „vagyoni biztosíték összegét, a többletszolgáltatásokra vonatkozó elvárásokat” törölni kívánja a jogalkotó.

A módosítási javaslattal nem értünk egyet és kértük annak törlését, mert meglátásunk szerint az nem szolgálja a pályázati rendszer átláthatóságát, transzparenciáját.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.