Kérdések a nyitva és a zárva tartásról

Szerző: | 2015. jún. 4. | Blogbejegyzés

Ismét közeledik július 1-je, azaz a Semmelweis-nap, amely munkaszüneti nap minden olyan dolgozónak, aki egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatási jogviszonyban áll, vagy az egészségügyben dolgozik. A magyar egészségügy napján Semmelweis Ignácra emlékezünk, aki 1818. július elsején született Budán, és aki empirikus megfigyeléseire alapozva bevezette a kórházi szülészetben az aszepszist, ezáltal kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében.

Természetesen az egészségügy lényegéből fakadóan nem megoldható, hogy ezen a napon ténylegesen minden egészségügyi dolgozó pihenhessen. Az egészségügyi szolgáltatóknak úgy kell megszervezniük és biztosítaniuk a munkarendjüket, hogy a szükséges ellátás folyamatosan biztosítható legyen. De mit jelent ez konkrétan a gyógyszertárakra nézve?

A gyógyszertárak munkarendjét alapvetően a működési engedélyük határozza meg. Az ebben rögzített szolgálati rend tartalmazhat nyitvatartási időt, ügyeleti és készenléti szolgálatot is. Alapesetben július első napján minden gyógyszertárnak úgy kell működnie, ahogy egyébként bármelyik másik munkaszüneti napon is működne. Ez praktikusan azt jelenti, hogy csak az ügyeleti és készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárak fogják ügyeleti és készenléti szolgálat keretében ellátni a betegeket ezen a napon. Ettől a szabálytól azonban el lehet térni, de nem árt tisztában lenni a nyitva és zárva tartásra vonatkozó jogszabályi rendelkezésekkel.

Mielőtt gyógyszertárvezetőként bármit is tervezünk változtatni az általunk vezetett gyógyszertár szolgálati rendjén, érdemes néhány kérdést előre letisztázni. Az alábbiakban végigmegyünk ezeken a kérdéseken, és igyekszünk olyan használható útmutatót adni, amelynek alapján el lehet igazodni a jogszabályi rendelkezések útvesztőjében.

A gyógyszertárak szolgálati rendjében alapvetően kétféle változás lehetséges. Az egyik eltérés, amikor a működési engedély szerint nyitva kellene tartanunk, de valamilyen okból kifolyólag be kell zárnunk. A másik lehetőség, amikor a működési engedély szerint zárva kellene tartani, de ki szeretnénk nyitni. Akár saját döntésünk alapján, akár egy rendkívüli helyzet miatt térünk el a szolgálati rendtől, ezt mindenképpen tisztázni kell.

Mit tegyünk, ha tovább szeretnénk nyitva tartani?

Ebben az esetben előnyben vannak azok a gyógyszertárak, amelyek egy települést egyedül látnak el. Nekik lehetőségük van arra, hogy naptári évente legfeljebb 10 napon a szolgálati rendjüktől eltérjenek, és tovább tarthassanak nyitva. Ehhez nem szükséges engedély, mindössze be kell jelenteni a szakmai felügyeletet ellátó tisztifőgyógyszerésznek.

Nincsenek ilyen szerencsés helyzetben azok a gyógyszertárak, melyek többen látnak el egy települést. Ha ők akarják meghosszabbítani a nyitvatartási idejüket, vagy ki szeretnének nyitni egy olyan napon, amikor egyébként zárva tartanának, akkor mindenképpen módosítani kell a működési engedélyüket a szolgálati rend vonatkozásában. Ez azt jelenti, hogy, ha egy rendezvény miatt ki szeretnének nyitni egy olyan vasárnapi napon, amikor egyébként zárva tartanának, akkor bizony csak 30 000 Ft igazgatási díj megfizetése mellett van erre lehetőség. Ugyanez igaz arra az esetre is, ha mondjuk a 16:00 óráig tartó nyitva tartást egy alkalommal 18:00 órára szeretnénk módosítani.

Mit tegyünk, ha zárva szeretnénk tartani?

Ebben az esetben kicsit könnyebb dolgunk van. A Gyftv. rendelkezései alapján minden gyógyszertárnak (függetlenül attól, hogy egyedül működik-e az adott településen, vagy sem) lehetősége van arra, hogy a működését szüneteltesse naptári évente legfeljebb 21 napig. Ez jelentheti azt, hogy egész nap zárva tartunk, de azt is, hogy az előírtnál rövidebb ideig tartunk nyitva. A szüneteltetés tényét természetesen minden esetben be kell jelentenünk a szükséges adatokkal.

dreamstime_s_37490023

Mikor kell megtenni a bejelentést?

Az, hogy mikor tesszük meg, vagy mikor kell megtennünk a bejelentést attól függ, hogy előre eltervezett eseményről, vagy váratlan eseményről van szó. Az előre eltervezhető szüneteltetést legalább egy hónappal előre, míg a szolgálati rendtől való eltérést legalább két munkanappal előre szükséges bejelenteni. Rendkívüli esemény esetén mindkét esetben haladéktalanul intézkedni kell, de legkésőbb a következő munkanapon meg kell tenni a bejelentést.

Mit kell írni a bejelentésbe?

Akár szüneteltetésről, akár eltérésről van szó, mindenképpen meg kell jelölni az azt kiváltó indokot. Meg kell jelölni a kezdés időpontját, és azt is, hogy várhatóan mikor fejeződik be. A gyógyszertár újbóli megnyitását viszont csak abban az esetben kell jelenteni, ha az eltér a korábban bejelentett időponttól.

Milyen esetekben kell módosítani a működési engedélyt?

Ahogy azt már korábban is írtuk, azoknak a gyógyszertáraknak, akik nem egyedül látnak el egy települést, és hosszabb ideig szeretnének nyitva tartani mindenképpen működési engedélyt kell módosítaniuk. Ugyanígy módosítás szükséges akkor is, ha az adott évben felhasználtuk az összes jogszabályban meghatározott rendelkezésre álló időkeretet. Ezekben az esetekben sajnos pár óra változás miatt is mindenképpen kérelmet kell benyújtani. A kérelem benyújtásánál mindenképpen figyelembe kell venni, hogy az ügyintézés határideje 21 nap, mely egyes esetekben meg is hosszabbodhat, így nem árt időben elindítani az eljárást.

Általános jó tanácsként elmondható, hogy ha előre tervezhető változás következik be a szolgálati rendben, akkor érdemes minél hamarabb megtenni a bejelentést a problémák elkerülésének érdekében. Az OGYÉI honlapján a bejelentésekhez és a kérelmekhez is találhatunk iratmintát, melyet nem kötelező használni, de nagy segítséget nyújthat. Az áthelyezett munkanapokkal kapcsolatos speciális szabályozásról egy későbbi időpontban részletesen is beszámolunk.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.