Három új készítménnyel bővült a FoNo VII.

Szerző: | 2017. jún. 7. | Blogbejegyzés

2017. május 29-én jelent meg az Egészségügyi Közlönyben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) FoNo VII-1/2017. és FoNo VII-2/2017. számú közleménye, mellyel a hatóság három új előiratot vezet be a Szabványos Vényminták Gyűjteményébe.

A három készítmény közül kettőt a gyógyszertárak már korábban is forgalmazhattak az OGYI-P-65-2004. számú módszertani levél alapján. Ezt a módszertani levelet azonban a hatóság idén februárban hatályon kívül helyezte, ezért vált szükségessé a FoNo módosítása. Az egyik újra bevezetett készítmény az ép vagy enyhén sérült bőrfelület dezinficiálása szolgáló 70%-os alkohol, melyet ismét 50 g-os kiszerelésben lehet forgalmazni.

A másik ismerős előirat a C-vitamin hiány kezelésére szolgáló, 200 mg-os adagokra osztott aszkorbinsav por. Ezzel kapcsolatban újdonságként jelenik meg, hogy ezt a készítményt 10 g-os osztatlan porként is lehet expediálni, ha a gyógyszertár a csomagolásban a gyógyszeranyag mellé biztosítja a pontos adagoláshoz szükséges adagolókanalat is.

Új készítményként jelenik meg a FoNo VII-ben a 75 g-os kiszerelésű osztatlan porként forgalmazott glükóz, melyet in vivo diagnosztikumként lehet felhasználni a 2-es típusú diabetes mellitus diagnózisának pontosításához, a beállított terápia ellenőrzéséhez, vagy a terhességi diabetes mellitus kiszűréséhez.

A két közlemény szövegét teljes terjedelmében az OGYÉI honlapján itt lehet megtekinteni. A módosítások 2017. június 3-án már hatályossá is váltak.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.