Elhunyt Dr. Erős István emeritus professzor

Szerző: | 2017. jún. 9. | Blogbejegyzés

Életének 76. évében elhunyt Dr. Erős István emeritus professzor, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar volt dékánja, a Gyógyszertechnológiai Intézet volt intézetvezetője.

Dr. Erős István Kaposváron született 1940. december 8-án. 1965-ben szerezte meg gyógyszerészi oklevelét a Szegedi Orvostudományi Egyetemen, majd ugyanebben az évben egyetemi státuszra került a Gyógyszertechnológiai Intézetben. Egész élete során hűséges maradt az Alma Mater-hez. Gyógyszerész doktori fokozatot szerzett 1969-ben, majd 1973-ban gyógyszertechnológus szakgyógyszerészi vizsgát tett. 1976-ban szerezte meg a gyógyszerészeti tudomány kandidátusa tudományos fokozatot, majd 1994-ben az MTA doktora címet. 1995-ben habilitált és átvette egyetemi tanári kinevezését.

Erős Professzor Úr 1995 és 2005 között vezette a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszertechnológiai Intézetét. Irányította az intézet oktató és kutató munkáját, támogatta a munkatársak szakmai előmenetelét. Példamutató módon szakmai önképzését vezetőként is folytatta; az elsők között szerzett minőségbiztosítás szakvizsgát az új szakképzési rendszerben.

A dékáni tisztséget követően továbbra is vezető szerepet vállalt a Kar Szakképzési és Továbbképzési Tagozat igazgatójaként), majd a Gyógyszertudományok Doktori Iskola alapítója és a Gyógyszertechnológiai program vezetője volt. 2010-ben átvette a Prof. emeritus címet és a Gyógyszertechnológiai-, majd a jogutód Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézetben folytatta oktató és kutató munkáját.

Kutató munkáját több mint 300 dolgozat, 255 előadás, 5 szerkesztett könyv, 3 könyvfejezet fémjelzi. Több mint 48 ipari kutatási témának volt a vezetője, OTKA és egyéb (RET, GVOP) projektek résztvevője, valamint 2 szabadalom társszerzője.

Részvétünket fejezzük ki Dr. Erős István családjának és hozzátartozóinak, valamint volt kollegáinak.

Dr. Erős István professzor kiemelkedő életútjának további részleteiről a Szegedi Tudományegyetem honlapján olvashatnak többet.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.