Milliós bírságok az emberek megtévesztéséért

Szerző: | 2015. jún. 11. | Blogbejegyzés

Aki az elmúlt időszakban figyelemmel követte a híradásokat, észrevehette, hogy a Gazdasági Versenyhivatal számos étrend-kiegészítő esetében szabott ki igen magas, sokszor több milliós bírságokat.

etrend-kiegeszito-hgysz-0611A hatóság vizsgálatai alapján a megbüntetett gazdasági társaságok az általuk forgalmazott készítmények reklámozása során megtévesztették a fogyasztókat azzal, hogy olyan gyógyhatást tulajdonítottak nekik, amelyekkel azok nem rendelkeztek.

Csak az elmúlt fél évben két esetben is szankciót kellett alkalmazni csökkentett deutérium tartalmú tisztított ivóvíz megtévesztő reklámja miatt. (első, második) Az is kiderült, hogy a gyógygombák gyógyhatásáról adott közvetett információk sem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak.

Továbbá több étrend-kiegészítő esetében is gyógyhatást próbáltak meg tulajdonítani az alapvetően élelmiszer kategóriába sorolható termékeknek. (Itt, itt és itt.)

Talán nem véletlen, hogy az idén márciusban megalakult Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója, Pozsgay Csilla arról beszélt, hogy az új hatóság számára további jogosítványokat szeretne az étrend-kiegészítők ellenőrzésére.

 

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.