Parlamenti vitanap az egészségügyről

Szerző: | 2015. jún. 16. | Blogbejegyzés

Az Országgyűlés június 15-én este, az MSZP, az LMP és független képviselők javaslatára vitanapot tartott az egészségügy helyzetéről. A vita során a kormány mellett mindegyik frakció kifejthette véleményét az elmúlt évek eredményeiről és a legfontosabb problémákról.

Zombor Gábor, egészségügyért felelős államtitkár elmondta, hogy Magyarország GDP arányosan 8%-ot költ az egészségügyi ágazatra. Jelentősen nőttek a fejlesztésre fordított források, de komoly különbségek tapasztalhatóak egyes régiók ellátási körülményei között. Problémákat okoz, hogy sok orvosi és szakdolgozói állás betöltetlen, de sikernek ítélte, hogy lassult az egészségügyi dolgozók kivándorlása az országból.

orszaggyules-parlament

Az államtitkár kiemelte, hogy a jövő évi költségvetésben is szerepel béremelés az egészségügyben dolgozók számára. A Fidesz-KDNP képviselői az addig elhangzottak mellett hangsúlyozták, hogy több mint 1500 gyógyszer ára csökkent átlagosan 35%-kal, valamint kiemelték a népegészségügyben elért lépések fontosságát.

Az ellenzéki pártok jóval negatívabb képett festettek az egészségügy helyzetéről. Az MSZP képviselői szerint az ágazat a teljesítőképességének a határán van, és sürgették a kormányt, hogy azonnali béremelést hajtson végre. Ugyancsak sérelmezték, hogy a kormánynak nincsen kidolgozott egészségügyi politikája, valamint, hogy az ágazatot nem különálló minisztériumból irányítják. Az LMP szerint sérült az egészségügyi ellátáshoz való alapjog és nem azonos ellátási feltételek és körülmények vonatkoznak mindenkire. A Jobbik kudarcnak itélte az eddigi kormányok egészségügyi reformjait, véleményük szerint a problémákat alaposan fel kellene mérni a lépések meghatározása előtt. A párt kiállt a béremelés és az életpályamodell bevezetése mellett és a hálapénz megszüntetését javasolták.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.