Nyaraláskor a gyógyszereinket se felejtsük otthon!

Szerző: | 2015. jún. 18. | Sajtóközlemények

A héten megkezdődött a tanítási szünet az iskolákban, és egyre többen indulnak nyaralni. A gondtalan pihenésre való felkészülés során fontos, hogy a megfelelő útipatikáról is gondoskodjunk. Az útipatika tartalma attól is függ, hogy hová és hogyan utazunk, valamint, hogy mivel töltjük a szabadságunkat, vízparton nyaralunk, vagy éppen kalandtúrán veszünk részt. A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) arra is felhívja a figyelmet, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereinket se felejtsük otthon, ha nyaralni indulunk.

A rendszeresen szedett gyógyszereinket a nyaralás idején is szednünk kell, ezért fontos, hogy megfelelő mennyiségben vigyünk belőlük magunkkal. Ha külföldre utazunk, érdemes utánanézni annak is, hogy vonatkoznak-e speciális korlátozások az általunk szedett gyógyszerek határon való átvitelére. Az Európai Unió tagállamain belül a betegek a gyógyszereiket (kivéve a kábítószernek és pszichotróp szernek minősülő gyógyszereket) engedély nélkül maguknál tarthatják. Bizonyos országok megtilthatják egyes gyógyszerek be-és kivitelét, erről az adott ország konzulátusa tud felvilágosítást adni.

Az akutan jelentkező problémákra való felkészülésnél tartsuk szem előtt, hogy csak az enyhébb esetek megoldására vigyünk magunkkal gyógyszereket. Súlyosabb esetekben – a külföldi tartózkodás alatt is – célszerűbb orvosi segítséget igénybe venni, mint megpróbálni magunknak megoldani a problémát. Éppen ezért nem szükséges például antibiotikumot magunkkal vinni a nyaralásra.

„A gyógyszereket és egyéb gyógyhatású készítményeket azért érdemes magunkkal vinni, mert kényelmesebbé teheti a nyaralásunkat. Az útipatika előnye az, hogy rögtön kéznél van, nem kell időt tölteni a gyógyszertár kereséssel” – mondta el dr. Marjai Tamás, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója.

HGYSZ - nyaralas_infografika

Az úti patika további előnye, hogy az általunk vitt készítményeket ismerjük, és tisztában vagyunk vele, hogy milyen tünetre melyiket használjuk. Ezek a készítmények alapvetően vény nélkül megvásárolhatóak itthon és külföldön is, ezért feltételezhető, hogy megfelelő segítséggel, és kis utánajárással a nyaralás helyszínén is beszerezhetőek. Ha külföldön kell megvásárolnunk ezeket a készítményeket, akkor megvan a kockázata annak, hogy a nyelvi akadályok miatt nem értetjük meg magunkat megfelelően, és nem a betegségünk kezelésére legmegfelelőbb készítményt kapjuk meg.

Az Európai Unión belül teljesen megbízhatóak a patikákban forgalmazott gyógyszerek, mert a közösségi szabályozásnak köszönhetően a gyógyszerforgalmazás szabályozása Magyarországhoz hasonlóan nagyon szigorú. Az Unión kívüli országok esetén pedig a helyi sajátosságok határozzák meg az elérhető termékek minőségét. Például Észak-Amerikában (USA, Kanada) ugyanúgy elérhetőek a hazaihoz hasonló készítmények, de Indiában, vagy Kínában nem biztos, hogy jó minőségű készítményt sikerül beszereznünk.

Akut problémák elhárítására szolgáló készítmények a várhatóan a nyaralás alatt felmerülő apróbb egészségügyi problémák kezelésére:
• Láz- és fájdalomcsillapítók
• Görcsoldó
• Hányinger csökkentő
• Hasmenés elleni szer
• Hashajtó szer
• Emésztést elősegítő szer
• Fertőtlenítőszer sebre, kötszer, sebtapasz
• Fertőtlenítőszer kézre
• Savlekötő
• Lázmérő
• Allergiás tünetek elleni szerek
• Napvédő krémek

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.