A veszélyhelyzet vége és a járványügyi készültség kezdete

Szerző: | 2020. jún. 19. | Blogbejegyzés

Az előzetes híreknek megfelelően szerda éjjel megjelentek a Magyar Közlönyben azok a törvények és rendeletek, melyek alapján a tegnapi napon megszűnt a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet. Ennek következtében a rendkívüli intézkedések egy része azonnal hatálytalanná vált, mellettük azonban megjelentek az átmeneti rendelkezések, és vannak olyanok előírások is, melyek hosszabb ideig velünk maradnak még. Az alábbiakban sorra vesszük, hogy a gyógyszerellátással, a gyógyszertárakkal és a gyógyszertári dolgozókkal kapcsolatban melyek a legfontosabb változások.

A friss jogszabályi rendelkezéseket a Magyar Közlöny 144. és 145. számában lehet teljes terjedelmében megtalálni.

Veszélyhelyzet helyett járványügyi készültség

A tömeges megbetegedést okozó koronavírus-járvány megelőzése és a magyar állampolgárok egészségének megőrzése érdekében a magyar kormány március 11-én veszélyhelyzetet rendelt el. A szerdán megjelent jogszabályok alapján ez a tegnapi nappal megszűnt, melynek következtében a veszélyhelyzet alatt betartandó előírások is hatálytalanná válnak.

A veszélyhelyzet megszűnésével párhuzamosan a kormány a 283/2020. (VI. 17.) Korm. rendeletben egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezetett be, melyet 3 havonta fog felülvizsgálni. Az egészségügyi válsághelyzetet az országos tisztifőorvos javaslatára, a miniszter előterjesztése alapján a Kormány rendelheti el, ha azt a járványügyi szükséghelyzet vagy valamely más körülmény szükségessé teszi. Alapesetben 6 hónapra lehet elrendelni, de a feltételek fennállása esetén ismételten meg lehet hosszabbítani.

A járványügyi készültség ideje alatt kormányrendeletben lehet szabályozni a gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátásra, valamint az egészségügyi szolgáltatások igénybevételének rendjére vonatkozó előírásokat. Ez a rendelkezés lehetőséget ad a kormányzatnak arra, hogy gyors beavatkozással változtathasson a gyógyszerellátás működésén.

Egészségügyi dolgozók külföldi utazása

A veszélyhelyzettel kapcsolatban elrendelt rendkívüli intézkedéseket tartalmazó 81/2020. (IV. 1.) Korm. rendelet alapján az egészségügyi törvény szerinti egészségügyi dolgozók csak az ágazat irányításáért felelős miniszter külön engedélyével hagyhatták el Magyarország területét. Ez a korlátozás egyébként minden egészségügyi végzettséggel rendelkező személyt érintett, függetlenül attól, hogy az egészségügyben dolgoznak, vagy sem. A veszélyhelyzet megszűnésével azonban ez a rendelkezés hatályát vesztette, így minden egészségügyi dolgozó szabadon utazhat külföldre a miniszter engedélye nélkül.

A 65 év felettiek vásárlási idősávja

A veszélyhelyzet ideje alatt a 65 éven felüliek a gyógyszertárakat csak 9 és 12 óra közötti időben látogathatták. Ezt az előírást a budapestiek esetében a 211/2020. (V. 16.) Korm. rendelet, míg a vidékiek esetében a 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet tartalmazta. A veszélyhelyzet megszűnésével mind a két rendelet hatálytalanná vált, így a betegek életkori korlátozás nélkül vehetik igénybe a gyógyszertárak szolgáltatásait. Tartsuk észben azonban, hogy az egészségügyi válsághelyzet alatt a kormányzat ezt ismét elrendelheti, ha úgy tartja szükségesnek.

Gyógyszerek rendelése és kiváltása

A veszélyhelyzet ideje alatt a fertőzésveszély csökkentése érdekében nagyon fontos volt, hogy a lehető legalacsonyabbra szorítsuk a személyes kontaktusok számát. Ennek része volt az is, hogy a 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet alapján a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése távkonzultáció során is megtörténhetett. Ezt a lehetőséget ugyan a frissen megjelent 21/2020. (VI. 17.) EMMI rendelet megszünteti, azonban helyette lehetővé válik a telemedicina.

Az átmeneti szabályokat tartalmazó 2020. évi LVIII. törvény alapján az egészségügyi szolgáltatás nyújtásának már nem feltétele a beteg személyes jelenléte. A jogszabály szerint a telemedicina keretében a beteg állapotának felmérése és a diagnózis felállítása mellett például gyógyszereket is lehet rendelni. A telemedicina alkalmazására a törvény veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napig ad lehetőséget.

A gyógyszerek felírásához hasonlóan a gyógyszerek kiváltásával kapcsolatos szabályok is változnak. A veszélyhelyzet ideje alatt a 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet alapján felírási igazolás nélkül is ki lehetett adni a gyógyszereket annak, aki közölte a beteg TAJ számát, és hitelt érdemlően igazolta a saját természetes személyazonosító adatait. Nagyon fontos kiemelni, hogy a rendelet kötelezte a gyógyszertárakat a személyazonosító adatok elektronikus rögzítésére.

A veszélyhelyzet megszűnésével a 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet ide vonatkozó rendelkezéseit sem lehet már tovább alkalmazni. Helyette a 2020. évi LVIII. törvény 84. §-ában foglalt rendelkezés alapján lehet kiadni a gyógyszereket annak, aki tudja a beteg TAJ számát és hitelt érdemlően igazolja magát. Az eredeti törvényjavaslat szerint ez a lehetőség csak a veszélyhelyzetet követő 90 napig élt volna, azonban egy bizottsági módosító javaslatnak köszönhetően ez az előírás addig marad érvényben, amíg az Országgyűlés egy újabb törvénymódosítással meg nem szünteti.

Jelentős különbség a rendeleti szintű szabályozáshoz képest, hogy a törvény nem írja elő a gyógyszert kiváltó személyes adatainak rögzítését a gyógyszertárban. Ez a kötelezettség másik miniszteri vagy kormányrendeletben sem jelent meg, így jelenleg a gyógyszertárban dolgozóknak nincs jogszabályi felhatalmazása arra, hogy ezeket a személyes adatokat elektronikusan rögzítsék.

FFP1, FFP2 és FFP3 maszkok forgalmazhatósága

A fertőzésveszély csökkentése érdekében nagyon fontos a megfelelő védőeszközök használata. A sebészeti szájmaszkokat a gyógyszertárak már a járványhelyzet előtt is forgalmazhatták, mivel ezek gyógyászati segédeszközök. A viselőjének nagyobb védelmet adó, ún. FFP1, FFP2 és FFP3 típusú légzésvédő eszközöket azonban csak május 8-a óta lehetett forgalmazni gyógyszertárban. Az eredeti rendelkezés alapján ezeket az eszközöket csak a veszélyhelyzet végéig lehetett volna forgalmazni, azonban a 21/2020. (VI. 17.) EMMI rendelet mostani módosítása feloldja ezt a korlátozást. Ennek köszönhetően a gyógyszertárak a továbbiakban időkorlát nélkül forgalmazhatják az FFP1, FFP2 és FFP3 típusú maszkokat.

Közgyógyigazolványok érvényessége

A rendkívüli intézkedéseket tartalmazó 41/2020. (III. 11.) Korm. rendelet alapján a közgyógyellátásra jogosító igazolványok érvényességi idejét eredetileg a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig hosszabbították meg. Ez az idő azonban nem biztos, hogy elegendő lett volna a támogatási keretek felhasználásához, ezért a 2020. évi LVIII. törvény 2020. március 11-e után június 30-a előtt lejáró közgyógyigazolványok érvényességi idejét 2020. augusztus 31-éig meghosszabbította.

Szakorvosi javaslatok érvényessége

A veszélyhelyzet ideje alatt nem lehetett megújítani azokat a szakorvosi javaslatokat, melyek alapján a háziorvosok emelt és kiemelt támogatással tudnak gyógyszereket és gyógyászati segédeszközöket rendelni a betegeknek. Ezért annak érdekében, hogy a betegek továbbra is a magasabb támogatással tudják beszerezni a gyógyszereiket, módosították a 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendeletet. A 23/C. § (1) bekezdése értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt lejáró szakorvosi javaslatok érvényesek maradtak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint tovább érvényben maradnak annak megszűnését követő 90 napig. Ez a rendelkezés március 15-e óta hatályos és ismert, az egyetlen változás, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével pontosan mennyi ideje van a betegeknek megújítaniuk a szakorvosi javaslataikat.

Egészségügyi dolgozók kötelező továbbképzése

A nagy létszámú tömegrendezvények betiltása volt ez egyik első rendkívüli intézkedés, amit a kormányzat hozott a koronavírus-járvány elleni védekezés elején. Ez értelemszerűen ellehetetlenítette az egészségügyi dolgozók kötelező és szabadon választható szakmai továbbképzéseit is, ami miatt nem lehetett meghosszabbítani lejáró működési nyilvántartási kártyákat sem. A 2020. évi LVIII. törvény 83. §-a alapján, ha a működési nyilvántartás érvényességi ideje a veszélyhelyzet időtartama alatt járt le, akkor az a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 nappal automatikusan meghosszabbodik. Ezzel elegendő időt biztosítanak arra, hogy mindenki össze tudja szedni a hosszabbításhoz szükséges továbbképzési pontokat.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.