Semmelweis-napon nyitva vagy zárva?

Szerző: | 2019. jún. 25. | Blogbejegyzés

Ismét közeledik július 1-je, azaz a Semmelweis-nap, amely a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe.  Ezen a napon az anyák megmentőjére, Semmelweis Ignác születésére és életére emlékezünk, emellett országszerte elismeréseket adnak át az egészségügyben dolgozóknak. A Semmelweis-nap a gyógyszertári dolgozók számára is munkaszüneti nap, így sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan lesznek nyitva a gyógyszertárak.

Semmelweis-napon nyitva vagy zárva?

Jogszabályi háttér

A Semmelweis-nap jogszabályi hátterét az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló törvény adja. A jogszabály egyrészt elrendeli, hogy július 1-je az egészségügyi dolgozóknak és az egészségügyi szolgáltatóknál foglalkoztatott nem egészségügyi dolgozóknak is munkaszüneti nap. Nagyon fontos, hogy a munkaszüneti nap egy néhány évvel ezelőtti módosításnak köszönhetően kiterjed a személyi jogos gyógyszertárvezetőknek.

A másik lényeges rendelkezés, hogy Semmelweis-napon a folyamatos ellátást ugyanúgy biztosítani kell, mint más munkaszüneti napokon (például húsvét, karácsony). Ennek megfelelően a gyógyszertárak egy részének is működnie kell, és biztosítaniuk szükséges a folyamatos gyógyszerellátást. Hogy ezt milyen formában teszik, az több tényezőtől is függ, melyeket most sorba veszünk.

Nyitva, zárva, ügyelet, készenlét

Az egyes gyógyszertárak szolgálati rendjét a gyógyszerészeti hatóság alapvetően a működési engedélyben határozza meg. Az engedélyben foglaltak alapján van nyitva vagy zárva a gyógyszertár, illetve tart ügyeletet vagy készenlétet. Első lépésként tehát azt kell megnézni, hogy mi van a gyógyszertár működési engedélyében lefektetve. Ha a gyógyszertár szolgálati rendje szerint munkaszüneti napokon zárva tart, akkor Semmelweis-napon is zárva lesz. Az ezen a napon ügyeletre kötelezett gyógyszertárak nem a hétköznapokra, hanem a munkaszüneti napokra vonatkozó rend szerint tartanak ügyeleti vagy készenléti szolgálatot.

A gyógyszertárak többsége munkaszüneti napokon zárva van, és ilyenkor általában csak az ügyeletes és készenlétes gyógyszertárak érhetők el. Azonban vannak olyan gyógyszertárvezetők, akik július 1-jén is szeretnének nyitva tartani, hogy kényelmesen ki tudják szolgálni a betegeiket. Nekik két lehetőségük van, ha nem szeretnének ezen a jeles napon bezárni.

A Gyógyszergazdaságossági törvény szerint a munkaszüneti napokkal összefüggésben bármely gyógyszertár működtetője eltérhet a szolgálati rendjétől, egy adott naptári évben legfeljebb 10 napon. A rendelkezés alapján akkor is nyitva lehet tartani, ha egyébként a gyógyszertárnak zárva kellene lennie. Mivel ez egy előre tervezhető módosítás, ezért hatóságnak legalább két munkanappal előre be kell jelenteni a rendkívüli szolgálati rendet. Ezzel a bejelentéssel a gyógyszertár vezetője az adott évre meg tudja oldani a Semmelweis-napi nyitvatartást, igaz, fel kell használnia egyet a rendelkezésére álló 10 napból.

Hosszabb távú és tartósabb megoldás lehet a működési engedély módosítása. Bármelyik gyógyszertár módosíthatja úgy a szolgálati rendjét a saját engedélyében, hogy egyedi rendelkezéseket határoz meg. Dönthet úgy a vezető, hogy a többi munkaszüneti naptól eltérően a gyógyszertár július 1-jén nem zár be, hanem a hétköznapi vagy hétvégi szolgálati rend szerint nyitva tart. Ezzel a megoldással nem kell minden egyes alkalommal bejelentést tenni a hatóság felé, egy újabb módosításig minden évben nyitva lesz a gyógyszertár.

Az ilyen különleges szolgálati renddel rendelkező gyógyszertáraknál az az érdekes, hogy nekik akkor kell külön bejelentést tenniük a hatóság felé, ha kivételesen az egyik évben valami miatt zárva szeretnének maradni Semmelweis-napon.

Bárhogy is dönt a gyógyszertár vezetője a Semmelweis-nappal kapcsolatban, nagyon fontos, hogy gondoljunk a betegekre is, és még időben értesítsük őket. Sok kellemetlenségtől megkímélhetjük őket és magunkat is, ha pontosan tudják, hogy mikor kaphatják meg a gyógyszereiket.

Munkaügyi vonatkozások

Ahogy említettük, a Semmelweis-nap nemcsak az egészségügyi dolgozóknak, hanem a velük együtt dolgozó egyéb munkavállalóknak is munkaszüneti nap. Így a takarítónőkre és a kisegítőkre ugyanúgy vonatkozik, mint a gyógyszerészekre és asszisztensekre/szakasszisztensekre. A hivatalos munkaszüneti nap miatt a zárva tartó gyógyszertárakban erre a napra nem lehet szabadságot kiírni, míg a munkára beosztott kollégákat bérpótlék illeti meg.

A betegségek természetesen nincsenek tekintettel a hétvégékre és az ünnepekre, ezért biztosak vagyunk benne, hogy sok kollégánk fog dolgozni Semmelweis-napon is azért, hogy a betegek megfelelő ellátásban részesülhessenek. Nekik kitartást kívánunk a munkájukhoz, míg a nem dolgozó kollégáknak pedig kellemes pihenést!

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.