Változás a működési célú támogatásban és a gyógyszertár létesítési pályázatokban

Szerző: | 2022. jún. 30. | Blogbejegyzés

“A gyógyszerforgalmazást és az utazási költségtérítést érintő egyes kormányrendeletek módosításáról” címmel egy rövid salátarendelet jelent meg a Magyar Közlöny 2022. június 28-ai számában, mely több, a gyógyszerellátással kapcsolatos jogszabályt is módosít. Ezek közül a gyógyszertárak számára közvetlenül csak kettőnek van jelentősége. Az egyik a fiókgyógyszertárral rendelkező működési célú támogatásban részesülőknek érdekes, míg a másik a közforgalmú gyógyszertárak létesítési pályázatát módosítja.

Működési célú támogatás

A működési célú támogatásban részesülő gyógyszertárak további támogatásra lehetnek jogosultak, ha fiókgyógyszertárat is működtetnek. Azonban egy tavaly megjelent módosítás miatt koherenciazavar támadt a 134/1999. (VIII. 31.) Korm. rendelet előírásaiban.

Idén év elejétől a támogatás egyik feltétele, hogy az adott időszakban elszámolt közfinanszírozott árréstömeg nem lehet több, mint 9 millió forint. Viszont a fiókgyógyszertárak támogatásához szükséges limitet ezzel együtt nem emelték fel, így az maradt 8 millió forint. Ennek következtében a 8 és 9 millió forint közötti forgalommal rendelkező gyógyszertárak nem kapnak támogatást fiókgyógyszertárak működtetésére.

A mostani módosítás ezt a hibát köszörüli ki, a fiókgyógyszertárak esetében is felemelik a határt 9 millió forintra, így egységessé válik a szabályozás.

Létesítési pályázatok

A közforgalmú gyógyszertárak létesítésére kiírt országos pályázatokra vonatkozó szabályozásban egy technikai jellegű módosítás történik. Ez a változás azokat a településeket érintheti, ahol egyszerre akár több közforgalmú gyógyszertár is létesülhet.

Ha ugyanarra a településre egymás után több pályázatot is kiír az OGYÉI, akkor nehézséget okozhatna a pályázóknak az új gyógyszertárak helyének meghatározása. Ugyanis a bejáratok közötti távolságot nem csak a már működő gyógyszertáraktól kell számítani, hanem figyelembe kell venni a létesítési engedéllyel rendelkező, de még ki nem nyitottakat is.

Ennek a problémának megoldására az OGYÉI által kiírt pályázatba bele kell foglalni a még meg nem nyitott gyógyszertárak címét is. Az eljárás szempontjából ez egy fontos módosítása a 422/2016. (XII. 14.) Korm. rendeletnek, azonban a gyakorlatban várhatóan nem sokszor kell majd alkalmazni.

A módosítások 2022. július 2-től válnak hatályossá, a rendelet szövege itt érhető el.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.