Újabb információk a valsartan hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentőkről

Szerző: | 2018. júl. 5. | Blogbejegyzés

Szerdán sajtótájékoztatót tartott a valsartan hatóanyag tartalmú készítmények kivonásáról az az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Szolyák Tamás, az OGYÉI főigazgató-helyettese elmondta, hogy egy kínai gyártó által előállított hatóanyag szennyeződött, emiatt vált szükségessé a vérnyomáscsökkentők forgalomból történő kivonása az egész Unió területén. Múlt hét pénteken még csak felfüggesztették a vizsgálat alá került készítményeket, azonban az újabb információk alapján azok végleges kivonása mellett döntött a hatóság.

A szennyeződésről elmondták, hogy egy olyan anyagról van szó, mely egyébként a füstölt húsokban is megtalálható, és hosszú távon rákkeltő hatása van. Mivel a gyógyszerek esetében nagyon alacsonyan húzzák meg a szennyeződések határértékét, ezért döntöttek a forgalmi kivonás mellett.

A szakemberek azt javasolták, hogy senki ne hagyja abba a már megkezdett terápiát, mert a gyógyszer elhagyásával hirtelen megugorhat a vérnyomás, ami súlyos egészségkárosodáshoz vezethet. Ehelyett szedjék tovább gyógyszereiket, és egy hónapon belül keressék fel a háziorvosukat, hogy új gyógyszert írassanak fel. A háziorvosok részére eljuttattnak egy listát az elérhető helyettesítő készítményekről. A hatóság szerint a gyógyszertárakban lesz elegendő a megfelelő hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekből.

A sajtótájékoztatóról készült felvételt és további részleteket is találhatnak a hvg.hu oldalán.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.