Emelkedtek a mulasztásos adóbírságok felső határai

Szerző: | 2024. júl. 10. | Blogbejegyzés

A Magyar Közlöny 2024. július 8-án kiadott 74. számában jelent meg az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény egyes rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról szóló 181/2024. (VII. 8.) kormányrendelet.
A veszélyhelyzetre való hivatkozással kiadott rendelet az alábbi módosításokat tartalmazza a 2017. évi CL törvényben :

  • az általános mulasztási bírság esetében a természetes személy adózó az eddigi maximum 200 ezer forint helyett maximum 400 ezer forint bírsággal sújtható, míg a nem természetes személy adózó 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható az eddig 500 ezer forintos maximális összeg helyett;
  • be nem jelentett foglalkoztatott esetén az eddigi 1 millió forintos maximális bírság 2 millió forintra emelkedik;
  • számla-, egyszerűsített számla-, nyugtakibocsátási kötelezettség elmulasztása vagy nem megfelelő összeggel történő kiadása esetén, illetve iratmegőrzési kötelezettség elmulasztása esetén az eddigi 1 millió forintos maximális bírság 2 millió forintra emelkedik.

A módosítások 2024. augusztus 1-én lépnek hatályba, és csak az ezután esedékes kötelezettségek megszegése esetében kell alkalmazni a veszélyhelyzet ideje alatt.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a fentiekben csupán rövid tájékoztatást adtunk a változásokról. A jogszabályoknak való teljes megfelelés érdekében javasoljuk az érintett rendelkezések alapos áttekintését.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.