Pénzcentrum: Fontos változás a magyar patikákban: máris érezteti hatását a májusi rendelet

Szerző: | 2024. júl. 10. | Sajtómegjelenések

Két hónappal azután, hogy könnyítettek a fiókpatikák működésének szabályain, azt láthatjuk, hogy több megyében is emelkedett az ilyen típusú patikák száma. Az évek óta tartó patikamegszűnési trend – mely jellemzően főként a kistelepüléseken működő fiókgyógyszertárakat érintette – akár meg is fordulhat ennek az intézkedésnek a hatására. A Pénzcentrum most a friss számokat elemezte. Mutatjuk, hol nőtt a patikák száma Magyarországon május óta.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint 2023-ra csökkent a közforgalmú gyógyszertárak száma. Amíg a pandémia éveiben a patikák száma még növekedni is tudott – bár a kisebb, jellemzően vidéki fiókpatikák és kézigyógyszertárak száma ezekben az években is csökkent -, a 2023-as évben visszaesést láthatunk. A magyar gyógyszertáraknak számos kihívással kellett szembenézniük az elmúlt években, mint az infláció, az energiaválság, a működést nehezítő jogszabályok vagy éppen a munkaerőhiány. Pozitív, hogy a dolgozó gyógyszerészek, asszisztensek száma a statisztikák szerint növekszik, illetve egy májustól hatályos jogszabályi könnyítés megállíthatja a fiókgyógyszertárak számának csökkenését.

Küszöbön az átalakulás?

Május 6-án lépett életbe az a rendelet, miszerint a fiókgyógyszertárakban nem szükséges gyógyszerész fizikai jelenléte, a munkát távfelügyeletben is folytathatja, helyette szakasszisztens vezetheti a patikát. Ennek feltétele, hogy a gyógyszerész 15 percen belül elérhető legyen, és távközlési eszközökkel a gyógyszertári feladatokba távkapcsolat útján bevonható, mind a gyógyszertár alkalmazottja, mind a beteg részére felvilágosítást, irányítást, tájékoztatást ad.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége korábbi közleményében azt írta, a változások rövid és középtávon megállíthatják a fiókgyógyszertárak számának csökkenését, és hosszú távon hozzájárulhatnak új fiókpatikák nyitásához, és így az gyógyszerek elérhetőségének javulásához. Az elmúlt 10 évben közel 250 patika szűnt meg, és ez a csökkenő tendencia évről évre újra jelentkezik. Ennek következtében jelentősen nőtt azon kistelepülések száma, ahol nem érhető el közvetlenül gyógyszertár. Ezeken a településeken nagyjából 700 ezer lakos él, jellemzően az idősebbek, akik számára megterhelő, ha egy másik településre kell menni a szükséges gyógyszerek beszerzéséért. A májustól érvényben lévő rendelet az ő életminőségüket is érdemben javíthatja – írták akkor.
A friss számok alapján már látható, hogy valóban megfordulhat a fiókpatikák számának csökkenése. Ehhez természetesen nemcsak a friss változás, hanem a válsághatások enyhülése is hozzájárulhatott. Az energiaárak – melyeknek a patikák kitettsége magasabb az átlagnál – a 2022-es évek második feléhez és 2023-hoz képest konszolidálódtak idénre. Az inflációs horror is lecsendesült, bár rengeteg kutatás azt mutatja a mai napig, hogy rengetegen kénytelenek az egészségükön, egészségügyi kiadásaikon spórolni. A patikai forgalmi adatok szerint is kevesebb vényt váltottak be, de többet költöttek a betegek a patikában – az infláció gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök esetében 7,8 százalékos volt.

Így állunk most

A patikák számának kapcsán nemcsak a KSH adatai adnak iránymutatást, hanem maga a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK, korábban NNK és külön OGYÉI) adatbázisa is arról, aktuálisan hol és milyen számú patika található az országban. Ahogy minden évben, a Pénzcentrum idén év elején is lehívta az adatokat és elemeztük a gyógyszertárak számának változását. Már előrevetítettük: a friss számok alapján már látszik a változás.
Az NNGYK aktuális adatai szerint 2024 júliusában 2259 közforgalmú gyógyszertár működik az országban, miközben idén év elején még 2266, a tavalyi év elején pedig 2280 ilyen patika volt az országban, tehát továbbra is minimális csökkenés érhető tetten. Ahogy azt már a korábbi években megfigyelhettük: évről évre bezár 1-1 patika: lassan, de folyamatosan csökken a számuk az országban.
Ezzel szemben azt láthatjuk, hogy fiókgyógyszertárból jelenleg 631, kézigyógyszertárból 138 található az országban július elején, miközben januárban előbbiekből 612, utóbbiakból 14 darabot számláltunk. Nem lehet véletlen a fiókpatikák számának növekedése, hiszen 2024 januárjában csökkenő trendet figyelhettünk meg, akárcsak a közforgalmú gyógyszertárak esetében. Intézeti gyógyszertárak lakossági ellátó egységeiből (pl. kórházi patika) továbbra is 83 van az országban.


Mindent egybevéve az tűnik ki ezekből a számokból, hogy a fiókpatikák száma emelkedő tendenciát mutat, ez pedig a májusi módosítás hatása is lehet. Messzemenő következtetések azonban még nem érdemes levonni ezekből az adatokból. Mindenesetre már az is biztató, hogy nem csak csökkenést láthatunk a számokban.

 

A teljes cikk a Pénzcentrum oldalán érhető el.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.