Jogszabálymódosításokat és támogatási programot javasol a HGYSZ a kistelepülések gyógyszerellátásának erősítésére

Szerző: | 2021. júl. 12. | Sajtóközlemények

A kistelepülések gyógyszerellátása egyre nehezebb helyzetben van. A hazai települések felén nem érthető el közvetlen lakossági gyógyszerellátás, ami több mint 650 ezer lakost, többségében idős embert érint. A helyzet egyre rosszabb, mivel évente mintegy 10-15 fiókgyógyszertár szűnik meg, és maradnak újabb települések gyógyszerellátás nélkül. A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) összeállított egy három elemből álló javaslatcsomagot a probléma megoldására, melyet eljuttatott a kormányzatnak.

A vidéki kistelepülések lakosságát rendkívül hátrányosan érinti, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkent a kézi, fiók- és közforgalmú gyógyszertárak száma. Az elmúlt időszakban évente 10-15 fiókgyógyszertár szűnt meg a kistelepüléseken, júniusban 642 fiókpatika működött, ami öttel kevesebb, mint az év elején. Jelenleg több mint 650 ezer lakos nem juthat közvetlenül saját lakóhelyén gyógyszerhez, jellemzően idősebb emberek, akiknek nehezére esik elmenni egy másik településre, hogy beszerezzék a terápiájukhoz szükséges gyógyszereket. Ezeknek a készítményeknek a többsége vényköteles gyógyszer, amelyek csak gyógyszertárakban érhetőek el, azaz a kistelepülési boltokban nem hozzáférhetőek. Így a Magyar Falu Program keretein belül indított kisüzleteket támogató program sem oldja meg érdemben a kistelepülések gyógyszerellátásának problémáját.

A HGYSZ véleménye szerint a kistelepülések gyógyszerellátását a fiókgyógyszertári rendszerre kellene alapozni, mivel azok fenntartása lényegesen könnyebb, mint a közforgalmú gyógyszertáraké, ugyanakkor ezekben az OTC termékeken kívül a vényköteles készítményekhez is hozzájuthatnak a betegek. A jelenleg is működő fiókgyógyszertárak megtartása és új fiókgyógyszertárak létesítése azonban hosszú távon csak úgy képzelhető el, ha azok rentábilisan fenntarthatóak az azokat működtető közforgalmú gyógyszertárak számára.

A kistelepülések gyógyszerellátásának erősítésére a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége összeállított egy javaslatcsomagot, melyben három területre fókuszálunk: az ellátható fiókgyógyszertárak számának emelése, a szükséges szakszemélyzetre vonatkozó szabályozás módosítása, valamint a fiókgyógyszertárak létesítésének és működtetésének támogatása.

A gyógyszertárak működését szabályozó, úgynevezett gyógyszergazdaságossági törvény alapján egy adott közforgalmú gyógyszertár legfeljebb három fiókgyógyszertárat láthat el. A fiókgyógyszertárak létesítésének elősegítése érdekében a Szövetség javasolja, hogy a törvény módosításával legyen lehetőség arra, hogy egy közforgalmú gyógyszertár egyszerre öt vagy akár annál több fiókgyógyszertárat is elláthasson.

Egy egészségügyi minisztériumi rendelet alapján a fiókgyógyszertár csak úgy állhat a betegek rendelkezésére, ha gyógyszerész is jelen van a patikában. A gyógyszerellátást jelenleg is jelentős munkaerőhiány sújtja, ami miatt a fiókgyógyszertárakban már most is nehezen biztosítható a gyógyszerészi jelenlét. Ennek feloldására javasolja a HGYSZ, hogy ne legyen kötelező minden fiókgyógyszertárban a gyógyszerészi jelenlét. A gyógyszertári szakasszisztensek több éves képzésben vesznek részt, az elméleti és gyakorlati tudásuk megfelelő arra, hogy a fiókgyógyszertárakban vényköteles és vény nélküli gyógyszereket, valamint egyéb termékeket szolgáljanak ki. Amennyiben az expediáláshoz elengedhetetlen a gyógyszerészi szaktudás, úgy a mai kor infokommunikációs eszközeinek segítségével megoldható, hogy a tanácsadáshoz ne legyen szükség személyes jelenlétre, a gyógyszerész szakértelme biztosítható lenne a telemedicina keretein belül. A gyógyszertári szakasszisztensek számára új lehetőséget nyújtana, ha egy fiókgyógyszertárban önállóan expediálhatnának, szükség esetén a gyógyszerésszel online kommunikálva.

A harmadik javaslati pont, hogy a kistelepülési gyógyszerellátás erősítése érdekében a Magyar Falu Program keretein belül – a kistelepülési boltok támogatásához hasonlóan – induljon egy támogatási program a fiókgyógyszertárak létesítésére és működtetésére. A program részeként állami támogatást kapna az a közforgalmú gyógyszertárat működtető gazdasági társaság, amely a megfelelő feltételek esetén fiókgyógyszertárat létesít és működtet. A fiókgyógyszertár létesítésre egyszeri 10 millió forintos támogatás nyújtását javasolja a Szövetség. A fiókgyógyszertár működtetéséhez sávos alapon kezdeményezték a plusz források nyújtását, a támogatott gyógyszerek forgalmától függően akár 300,000 forintos havi támogatási összegig. Számításaink szerint éves szinten közel 1,5 milliárd forintos kerettel megoldható a jelenleg működő fiókgyógyszertárak, valamint további 300 jövőben létesítendő fiókgyógyszertár fenntarthatóságának biztosítása

„A kistelepülések gyógyszerellátásának hiányosságai jelenleg több mint félmillió embert érintenek, ezért rendkívül fontosnak tartjuk, hogy ez a probléma mielőbb megoldódjon. Javaslatainkat elküldtük az egészségügyi kormányzatnak, valamint a Magyar Falu Programot irányitó kormánybiztos úrnak is. Bízunk benne, hogy elindul egy szakmai párbeszéd a kérdésben és mi is hozzájárulhatunk a gyógyszerellátás erősítéséhez.” – mondta dr. Zlinszky János, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének elnöke. – „Számításaink szerint a jogszabálymódosításokkal és a fiókgyógyszertár létesítési és működési program segítségével a jelenlegi nagyjából 650-ról 900-ra emelhető azon kistelepülések száma, ahol fiókgyógyszertár működtetésével elérhetővé lehetne tenni a vényköteles és támogatott gyógyszerekre is kiterjedő, stabil és megbízható gyógyszerellátást.”

A HGYSZ részletes állásfoglalása letölthető innen.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.