Megjelent a jövő évi költségvetés

Szerző: | 2023. júl. 14. | Blogbejegyzés

A szokásoknak megfelelően a nyár elején a kormány benyújtotta a következő évi költségvetést, melyet az Országgyűlés több hetes tárgyalás után el is fogadott. A 2024-es költségvetésról szóló 2023. évi LV. törvényt a július 13-én megjelent 104. számú Magyar Közlönyben bocsátották ki. A korábbi évekhez hasonlóan idén is megvizsgáltuk azokat a számokat, melyek érdekesek lehetnek a gyógyszertárak és a gyógyszerellátás szempontjából.

A gyógyszerkassza és a nagyértékű gyógyszerek

A gyógyszerkassza jövőre az idei évhez képest 5,9 százalékkal fog nőni és eléri az 500 milliárd forintot.

Ami jelentős eltérés az korábbi esztendőkhöz képest, azaz állam által biztosított támogatás és a befizetési céltartalék arányának változása. Arányaihoz és az elmúlt évekhez képest a gyógyszertámogatási céltartalék jelentősen emelkedik (118 milliárd forintról közel 158 milliárd forintra), míg a gyógyszertámogatás kiadásai 353 milliárdról 342 milliárd forintra csökkennek. A 2023-as esztendőig az utóbbi támogatási forma aránya a támogatások több mint háromnegyedét tették ki, jövőre már csak 68 százalékát. Ennek megfelelően a gyógyszertámogatási céltartalék aránya emelkedik és jövőre már meghaladja a 30 százalékot.
A nagyértékű gyógyszerek támogatását továbbra is önálló soron szerepel a központi költségvetésben, és jövőre is marad idei évre  rögzített összeg, azaz 129 milliárd forint.

Gyógyászati segédeszközök
GYSE támogatásra jövőre a kormányzat összesen közel 89,5 milliárd forintot tervez elkölteni, mely közel 6 százalékkal magasabb, mint az idén. A támogatás jövőre is két részből tevődik össze: 65 milliárd forintot szánnak az egyéb GYSE támogatás és kölcsönzésre, míg az egyedi GYSE támogatásra 24,4 milliárd forintot különítenek el.

További tételek
2023-hoz képest a gyógyszerellátás szempontjából többi jelentős összeg nem változik. Az egyéni gyógyszerkeret havi kerete marad maximum havi 12 ezer forint, míg az éves keret továbbra is 6 ezer forint lesz. A közgyógyellátásra 16,9 milliárd forintot terveznek, a méltányossági gyógyszertámogatásra 21 milliárd forintot terveztek be, míg a méltányossági gyógyászati segédeszköz támogatásra 2,7 milliárd forintot.
A gyógyszertárak számára nyújtott a szolgáltatási díj mértéke jövőre is 4,7 milliárd forintot lesz és a a gyógyszertárak juttatása marad továbbra is 4,1 milliárd forint. Az elmúlt évekhez hasonlóan a gyógyszertárak továbbra is igényelhetnek finanszírozási előleget, melynek a költségvetési keretösszege nem változott: a gyógyszerekre 1,2 milliárd forintot, míg a GYSE-re 2,1 milliárd forintot különítettek el.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.