Döntés született a valsartan hatóanyagú gyógyszerek lakossági visszaváltásáról

Szerző: | 2018. júl. 16. | Blogbejegyzés

Egyeztetéseket követően megállapodott az EMMI Egészségügyért felelős államtitkársága, az OGYÉI, a Gyógyszernagykereskedők Szövetsége, a Magyar Gyógyszerészi Kamara, valamint a forgalomba hozatali engedély jogosultak képviselői a július elején kivonásra került vérnyomáscsökkentő készítmények lakossági visszaváltásának részleteiről.

A megegyezés alapján a gyógyszertárak 2018. július 30. és augusztus 31. között vehetik vissza a kivont, minőségi hibás valsartan hatóanyagú készítményeket. Egy beteg maximum két doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítményt válthat vissza. Az érintettek a visszavétel időpontjában érvényes térítési díját kapják vissza. Fontos, hogy a készítményeket bármely gyógyszertárban vissza lehet váltani, és a vásárlást igazoló blokk nem szükséges hozzá. A betegeknek kifizetett térítési díjat az adott termékek forgalomba hozatali engedély jogosultja fizeti majd meg a gyógyszertáraknak.

A gyógyszertáraknak a visszavett készítményeket elkülönítve kell gyűjtenie, majd augusztus 31-e után a fő beszállító nagykereskedő segítségével kell eljuttatnia a forgalomba hozatali engedély jogosultakhoz.

Az OGYÉI közleménye a gyógyszerek lakossági visszaváltásáról itt található, valamint minden gyógyszertárat hivatalos formában is értesítenek a részletekről.

A Medicalonline cikke az érintett készítmények visszavételéről itt olvasható.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.