Figyeljünk a bankjegycserére!

Szerző: | 2017. júl. 19. | Blogbejegyzés

A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben indította el programját, melynek keretében újabb és korszerűbb bankjegyeket hoz forgalomba. Ennek célja, hogy 2019-től már csak a „Megújul a forint” bankjegysorozat címletei maradjanak törvényes fizetőeszközként a készpénzforgalomban, addig pedig a régi, 1997-től kibocsátott bankjegyek fokozatosan bevonásra kerülnek.

A bankjegyek bevonása azt jelenti, hogy az adott címlet elfogadása a fizetések során nem kötelező. A bevonás nem jár automatikus értékvesztéssel, mivel a bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három éven keresztül, területi korlátozás nélkül és díjmenetesen váltja át a bevont bankjegyeket törvényes fizetőeszközre. A bevont fizetőeszközök a jegybankban a bevonási határnaptól számított 20 éven keresztül – szintén korlátozások nélkül – átválthatók.

A régi típusú kétezreseket és ötezreseket 2017. július 31-ig, a húszezreseket 2017. december 31-ig kötelesek elfogadni a gyógyszertárak fizetőeszközként. Az MNB tájékoztató videója a bankjegybevonásról:

Az MNB honlapján további információkat lehet találni az összes forgalomban lévő bankjegy érvényességi idejéről és biztonsági elemeiről. (Interaktív bemutató az új kétezresről, ötezresről és húszezresről.)

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.