Szoljon.hu: Más-más áron kapjuk meg ugyanazt a gyógyszert

Szerző: | 2016. júl. 20. | Sajtómegjelenések

Akár több száz forinttal is fizethetünk többet vagy kevesebbet, attól függően, hogy melyik gyógyszertárban vásárolunk. Sok gyógyszerész azonban úgy véli, a patika nem szatócsbolt, itt nem az árrés az elsődleges, hanem a szakmaiság.

A gyógyszertárakat jelenleg semmi sem kötelezi arra, hogy az áraikat jól látható módon feltüntessék. Patikától függően így több száz forintos árkülönbség is lehet a nem támogatott, de vényköteles orvosságok árai között. Az ilyen készítmények árát gyakorlatilag szabadon határozza meg az adott gyógyszertár, így a vásárló csak úgy juthat a legolcsóbb készítményhez, ha végigjárja a gyógyszertárakat, és megkérdezi az árakat. A szabadáras gyógyszerekre a gyártók közzétesznek ugyan ajánlott fogyasztói árat, ám a patikák általában többet kérnek értük. Valójában a nem támogatott orvosságokért mind a gyógyszer-nagykereskedők, mind a gyógyszertárak annyit kérnek, amennyit akarnak.

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége a tb-támogatással rendelhető gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és tápszerek esetében azt ajánlja, hogy engedélyezzék az egészségügyi felvilágosító, tájékoztató, egészséges életmóddal, prevencióval, betegségek kezelésével kapcsolatos, gyógyszerészi gondozást támogató kiadványok ajándékozását. A társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyászati segédeszközök, tápszerek és egyéb termékek esetében pedig a gyógyszertárak ugyanolyan marketingeszközöket alkalmazhatnának, mint bármely más üzlet.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a gyógyszertárak által forgalmazható termékek köre jelentősen bővült olyan egészségmegőrző készítményekkel, amelyekkel kapcsolatban a szokásos marketingtevékenység etikai problémák nélkül alkalmazható lenne. Így például gyógyvizek és gluténmentes élelmiszerek esetében szerintük érdemes lenne kóstolót tartani, egyéb termékek esetén pedig törzsvásárlói kedvezményeket nyújtani.

A teljes cikk elolvasható a szoljon.hu oldalán.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.