A 2021-es költségvetés gyógyszerellátás szempontjából fontos számai

Szerző: | 2020. júl. 24. | Blogbejegyzés

Múlt héten jelent meg a Magyar Közlöny 170. számában a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény. A költségvetési törvény megjelenését követően minden évben megvizsgáljuk azokat a tételeket, melyek a gyógyszerellátás számára jelentőséggel bírnak. A kormányzat idén úgy döntött, hogy a könnyebb átláthatóság érdekében egyszerűsíti a költségvetést, ezért számos tétel nem úgy jelent meg, ahogy azt a korábbi években megszokhattuk. Ennek ellenére igyekszünk pontos képet adni a várható változásokról.

A gyógyszerkassza és a nagyértékű gyógyszerek

A közforgalmú gyógyszertárak számára az egyik legérdekesebb tétel a gyógyszertámogatás mértéke. Ez a tétel a központi költségvetésben két részből áll össze. Az egyik az állam által biztosított támogatás, melynek összege jövőre kicsit több, mint 333 milliárd forint lesz. A másik részt a gyógyszergyártók befizetései adják, melyet gyógyszertámogatási céltartalékként tüntetnek fel a törvényben. Ez utóbbira 98,6 milliárd forintot számoltak, mellyel a gyógyszerkassza tervezett nagysága 2021-ben összesen 431,7 milliárd forintra rúg majd.

Ha összehasonlítjuk a gyógyszerkassza fő összegének a változásait az előző évihez képest, akkor azt látjuk, hogy az elmúlt években egyre nagyobb mértékben nő a támogatás. Ez egyértelműen jó hír a gyógyszerellátás szempontjából.

Az idei évben először tüntették fel a nagyértékű gyógyszerek támogatását önálló soron a költségvetésben. Ennek a jogcímnek a tervezett előirányzata 119,7 milliárd forint, mely több, mint 14 milliárd forinttal több az idei évre tervezettnél. Ez a keret tartalmazza a tételes finanszírozású gyógyszerek, az ún. különkeretes készítmények és a finanszírozásba még be nem fogadott ritka betegségek gyógyszereinek támogatását.

Közgyógyellátás és méltányossági támogatás

A betegek szempontjából a közgyógyellátással kapcsolatos legfontosabb hír, hogy az egyéni gyógyszerkeret havi összege és az eseti éves keret összege sem változik. Ezek évek óta változatlanok a költségvetésben, az előbbi összege havi 12 ezer forint, míg az éves keret 6 ezer forint maradt. A közgyógyellátásra fordított támogatás összege jövőre 17,3 milliárd forint lesz.

Az előző évihez képest a legnagyobb mértékben a méltányossági gyógyszertámogatás növekszik majd jövőre. Az elmúlt években erre a támogatásra változatlanul 10 milliárd forintot szántak, azonban jövőre ez az összeg 18 milliárd forintra ugrik majd fel, ami jelentős változás. Emellett a méltányossági gyógyászati segédeszköz támogatás is növekedni fog, igaz szerényebb mértékben. Ennek összege 2,4 milliárd forintról 2,5 milliárdra nő.

Gyógyászati segédeszközök

A legnagyobb változás a költségvetési tételek elnevezésében a gyógyászati segédeszközöknél (GYSE) történt. Eddig a GYSE támogatás három soron jelent meg a költségvetésben: kötszer, egyéb GYSE támogatás és GYSE kölcsönzés. Idén ezeket az összegeket két tételbe vonták össze:

  • egyedi GYSE támogatás,
  • egyéb GYSE és a kölcsönzés támogatása

A jövő évi költségvetésben összesen 80 milliárd forintnyi támogatást szánnak a GYSE-re fordítani, ami 7,6%-kal magasabb az idei összegnél.

Egyéb tételek

A gyógyszertárak működésében fontos szerepet játszik a gyógyszertárak juttatása és a szolgáltatási díj, ami eddig két külön soron szerepelt a költségvetésben, idén 4,1 és 4,5 milliárd forintos összeggel. Az új költségvetésben ezt a két tételt összevonták, és most már együttesen 8,6 milliárdos tételként szerepelnek a törvényben. Ennek következtében önmagában a jogszabály szövegéből nem lehet megállapítani, hogy melyik célra mekkora összeget fordítanak majd, de várhatóan ugyanúgy osztják majd fel őket, mint az előző években.

Szintén az egyszerűsítés miatt a kisforgalmú gyógyszertárak működési célú támogatása már nem szerepel külön soron a jogszabály szövegében, azonban az indoklás alapján tudjuk, hogy erre a célra is különítettek el a költségvetésben. Valószínűsíthető, hogy ennek az összege is változatlan, azaz 1,05 milliárd forintot osztanak szét jövőre is a kisforgalmú vidéki gyógyszertárak között.

Emellett a gyógyszertáraknak továbbra is lehetőségük lesz finanszírozási előleget igényelniük, ehhez 1,2 milliárd forintnyi keretet különítettek el. Érdekesség, hogy jövőre a GYSE forgalmazók részére is létrehoztak egy hasonló keretet 2,1 milliárd forintos összeggel.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.