Ombudsmani jelentés a gyógyszertári ügyeleti rendszerről

Szerző: | 2015. júl. 24. | Blogbejegyzés

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 2015. július 23-án közzétette Székely Lászlónak, az alapvető jogok biztosának jelentését a kötelező gyógyszertári ügyeleti rendszerről.  A kérdéssel kapcsolatos alkotmányossági vizsgálatot egy, a nevét elhallgatását kérő panaszos kezdeményezte.

Az ombudsmani jelentés főbb megállapításai az alábbiak:

  • A gyógyszerellátás – függetlenül attól, hogy azt állami vagy magántulajdonban álló intézmények biztosítják – az egészségügyi ellátás immanens részét képezi, vagyis az a testi és lelki egészséghez való jog megvalósulásának egyik eszközének tekinthető.
  • A testi és lelki egészséghez való alapvető jog érvényesülése érdekében szükséges a vállalkozás szabadságához fűződő alapvető jognak a korlátozása.
  • A gyógyszerellátáshoz való hozzáférés biztosításának egyik lehetséges eszköze a gyógyszertárak ügyeleti, illetve készenléti szolgáltatásra kötelezése.
  • Az ügyeleti, illetve készenléti szolgálatra való kötelezés alapját törvényi szinten szükséges szabályozni, nem pedig a jelenlegi állapotnak megfelelő rendeleti szinten.
  • A jelenlegi szabályozás nem egyértelmű, a gyógyszergazdaságossági törvény és az egészségügyi törvény az ügyeleti és a készenléti idő fogalmát nem definiálja.

ombudsman-gyogyszertari-ugyelet-hgysz-0724

A jelentésben részletezett hiányosságok megszüntetése érdekében az ombudsman felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy a rendeleti szintű szabályozás hatályon kívül helyezése mellett megfelelő jogszabályalkotással törvényben, kiszámítható szempontrendszer és átlátható rendszerű kompenzáció előírása mellett rendezze az ügyeleti, valamint a készenléti szolgálat teljesítésének valamennyi garanciális szabályát.

 

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.