A jövő évi költségvetés legfontosabb számai a gyógyszerellátás szempontjából

Szerző: | 2022. júl. 28. | Blogbejegyzés

Július 27-én jelent meg a Magyar Közlöny 127. számában a 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény. A korábbi évekhez hasonlóan idén is megvizsgáltuk azokat a számokat, melyek érdekesek lehetnek a gyógyszertárak szempontjából.

A gyógyszerkassza és a nagyértékű gyógyszerek

A gyógyszerellátás számára talán az egyik legfontosabb tétel a gyógyszerkassza alakulása. Ennek nagyobbik részét az állam által biztosított támogatás adja, melynek összege jövőre 353,6 milliárd forint lesz. A kassza fennmaradó részét a gyógyszergyártók befizetéseiből álló gyógyszertámogatási céltartalék teszi ki, melyből az egészségügyi kormányzat jövőre 118,4 milliárd forint tervezett be. Így a jövő évi gyógyszerkassza tervezett mérete 2023-ben összesen 472 milliárd forint lesz majd.

Az elmúlt évek gyógyszertámogatásainak összegeit összehasonlítva azt láthatjuk, hogy a 2022-re és a következő évre tervezett összegek nem olyan mértékben nőnek, mint az azt megelőző években.

A korábbi évekhez hasonlóan a nagyértékű gyógyszerek támogatását ismét önálló soron szerepeltetik a központi költségvetésben. Ennek a jogcímnek a tervezett előirányzata a 2023-as évre 129,6 milliárd forint lesz, mely 10 milliárd forinttal haladja meg 2022-re tervezett keretet. Ez mindenképpen jó hír, hiszen az erre a célra szánt keretösszeg az idei évben nem emelkedett.

Közgyógyellátás és méltányossági támogatás

Az egészségügyi kormányzat jövőre sem szakítja meg azt a trendet, hogy hosszú évek óta nem változtat az egyéni gyógyszerkeret havi és az eseti keret éves összegén. Az előbbi összege marad maximum havi 12 ezer forint, míg az éves keret továbbra is 6 ezer forint lesz. Érdekes módon a közgyógyellátásra fordított támogatásra kisebb összeget terveztek be a jövő évi költségvetésbe, mint az ideibe. Erre a célra 2023-ban majdnem 16,9 milliárd forintot szánnak, míg idén 17,3 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben.

A költségvetésben nem változtattak a méltányossági támogatásra szánt összegeken sem. A méltányossági gyógyszertámogatásra 21 milliárd forintot terveztek be, míg a méltányossági gyógyászati segédeszköz támogatásra 2,7 milliárd forintot.

Gyógyászati segédeszközök

GYSE támogatásra jövőre a kormányzat összesen közel 84,4 milliárd forintot tervez elkölteni, mely 5,2 százalékkal magasabb, mint az idei évben. A támogatás 2023-ban is két részből tevődik össze: kicsivel több, mint 23 milliárd forintot tesz ki az egyedi GYSE támogatás, míg az egyéb GYSE támogatás és kölcsönzésre 61,4 milliárd forintot szánnak.

Egyéb tételek

10 év után változik a gyógyszertárak számára nyújtott a szolgáltatási díj mértéke: jövőre az eddigi 4,5 milliárd forint helyett 4,7 milliárd forintot különítenek el erre a célra. A gyógyszertárak juttatása marad továbbra is 4,1 milliárd forint.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a gyógyszertárak továbbra is igényelhetnek finanszírozási előleget, melynek a költségvetési keretösszege nem változott: a gyógyszerekre 1,2 milliárd forintot, míg a GYSE-re 2,1 milliárd forintot különítettek el.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.