Hogyan helyettesítsük a nem támogatott gyógyszereket?

Szerző: | 2017. júl. 28. | Blogbejegyzés

2011 óta az OEP, majd a háttérintézmények átalakítása után a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) félévente hajtja végre az úgynevezett vaklicitet. Az eljárás célja, hogy az egymással helyettesíthető, azonos hatóanyagú és hatáserősségű készítmények ára jelentős mértékben csökkenjen, ezáltal enyhítve a gyógyszerkassza kiadásait. A folyamat egyik mellékhatása, hogy egyes készítmények kiesnek a támogatotti körből, ami problémákat okozhat a gyógyszerek helyettesítésénél a gyógyszertárban.

A probléma lényege az, hogy a nem támogatott gyógyszerek vényein nem kötelező feltüntetni a TAJ számot és a BNO kódot, amik nélkül a támogatást sem lehet igénybe venni. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy egyes vényeken ugyan az orvos nem tünteti fel a TAJ számot és a BNO kódot, de a gyógyszertár az extra vonalkódból ki tudja olvasni ezeket az adatokat. Vajon hogyan jár el ilyen helyzetekben szabályosan a gyógyszertár?

A kérdés megválaszolásához először is érdemes röviden áttekinteni a jogszabályi előírásokat.

A gyógyszerészek tájékoztatási és helyettesítési kötelezettsége

A gyógyszergazdaságossági törvény (Gyftv.) rendelkezése szerint, ha a vényen az orvos nem zárta ki a helyettesíthetőséget, akkor a gyógyszerésznek kötelessége tájékoztatnia a gyógyszert kiváltó személyt arról, hogy a felírt gyógyszer egy másik, kedvezőbb árú gyógyszerrel helyettesíthető. Ha a beteg egyetért vele, akkor a gyógyszerész a felírt készítményt a beteg számára kedvezőbb árú készítményre cseréli ki.

A gyógyszerésznek tehát kötelessége az expediálás során a betegek tájékoztatása és igény esetén a gyógyszerek helyettesítése, azonban a támogatott készítmények rendelésére vonatkozó szabályokat ettől függetlenül is be kell tartania.

A támogatott készítmények rendelésére és elszámolására vonatkozó előírások

Az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló törvény előírja, hogy a társadalombiztosítási támogatással történő rendelés esetén az orvos a vényen feltüntesse az érintett TAJ-számát, illetve a betegségének BNO kódját. De nem csak a rendelésnél, hanem az elszámolásnál is fontosak ezek az adatok.

A társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerekről és a támogatás összegéről szóló miniszteri rendelet szerint ugyanis a gyógyszertár csak olyan vényt számolhat el támogatással, amelyen az orvos egyértelműen megjelölte a BNO kódot, és amelyen félreérthetetlenül feltüntette a beteg TAJ számát.

Emellett azt is meg kell jegyezzük, hogy az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló miniszteri rendelet szerint a gyógyszerész csak a beteg lakcímét és születési idejét pótolhatja a vényen, más adatot nem.

Az előbbiekben felsorolt előírások figyelembevételével már meg tudjuk határozni, hogy a különböző esetekben hogyan kell a gyógyszerészeknek eljárnia.

A következő megállapításokat tehetjük:

1. A nem támogatott készítmények felírásánál az orvosnak nem kötelessége feltüntetnie a TAJ számot és a BNO kódot, de megteheti.

2. Ha az orvos nem tiltotta meg a helyettesítést, akkor a gyógyszerésznek minden esetben tájékoztatnia kell a beteget az elérhető kedvezőbb árú készítményről.

3. Ha az orvos feltüntette a vényen a beteg TAJ számát és BNO kódját, akkor a nem támogatott készítményt is lehet helyettesíteni támogatott készítménnyel.

4. Ha az orvos a vényen nem tüntette fel a beteg TAJ számát és BNO kódját, akkor az adott vényre támogatással nem lehet gyógyszert kiadni.

5. A támogatás elszámolásához nem elegendő az extra vonalkódból kiolvasni az adatokat, azokat az orvosnak a vényen olvasható formában kell feltüntetnie.

6. A gyógyszerész a beteg TAJ számát és BNO kódját nem pótolhatja a recepten, azt mindenképpen az orvosnak kell kijavítania.

Reméljük, hogy ezzel a rövid tájékoztatóval segítünk eligazodni az expediálás során akkor, ha nem támogatott készítményt kell helyettesíteni. Az anyag összeállításában nagy segítségünkre volt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), amelynek ezúton is köszönjük a közreműködést.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.