Kötelező a koronavírus elleni oltás a gyógyszertári dolgozóknak

Szerző: | 2021. júl. 30. | Blogbejegyzés

A tegnap éjjel kiadott Magyar Közlönyben megjelent a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételéről szóló 449/2021. (VII. 29) kormányrendelet, mely kötelezővé teszi az egészségügyi dolgozók számára a koronavírus elleni védőoltás felvételét.

A 2021. augusztus 1. napján hatályba lépő jogszabály szerint a közvetlen lakossági gyógyszerellátást végző egészségügyi szolgáltatóknál (gyógyszertáraknál) nem lehet alkalmazni olyan egészségügyi dolgozót (gyógyszerészt, asszisztenst, szakasszisztenst és más nem egészségügyi dolgozót) aki nem rendelkezik koronavírus elleni védőoltással. Ez a rendelkezés vonatkozik a helyettesítőkre és az újonnan felvett dolgozókra is.

Azok a foglalkoztatottak, akik eddig még nem kapták meg a védőoltásukat és nem mentesülnek az oltási kötelezettség alól, azok 2021. szeptember 1.* 2021. szeptember 15. napjáig adathatják be az első dózist a kétdózisú vakcinákból. A második dózis beadásának a határidejét az oltóorvos dönti el. Az egydózisú vakcinát szintén szeptember elsejéig kell beadni a dolgozóknak. A kötelezettség alól mentesülnek azok, akiknek egészségügyi indokból ellenjavallt a védőoltás felvétele. Ezt a háziorvos kezdeményezésére a foglalkozás egészségügyi orvosnak kell igazolnia egy szakvéleménnyel.

A munkáltató felhívására a dolgozóknak 5 napon belül hitelt érdemlően igazolniuk kell azt, hogy felvették a hazánkban engedélyezett védőoltások egyikét. Az oltás felvételét négyféleképpen is lehet igazolni, így például a digitális uniós oltási igazolvánnyal vagy a magyar oltási igazolvánnyal és applikációval.

2021. szeptember 1.* 2021. szeptember 15. után a munkáltatónak fel kell szólítania a még be nem oltott munkavállalóit az oltás felvételére. A munkavállalónak ezt követően legfeljebb 15 napon belül be kell mutatnia az oltásról szóló igazolást vagy a mentességről szóló szakvéleményt. Ezek hiányában az oltatlan dolgozó munkaviszonyát meg kell szüntetni. A munkáltató a munkaviszonyt felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal szünteti meg, felmentési és felmondási idő nélkül. Ebben az esetben végkielégítés sem jár.

Rövid összefoglalónkban a legfontosabb rendelkezéseket mutattuk be, az előírásoknak való teljes megfelelés érdekében javasoljuk a rendelet alapos áttekintését.

*2021. augusztus 31-én megjelent a Magyar Közlönyben egy kormányrendelet, mely a kötelezettség bevezetésének határidejét szeptember 1-ről szeptember 15-re tolta ki. A módosításról szóló bejegyzésünk itt olvasható.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.