Világgazdaság: Tizedével nőtt a fővárosi gyógyszerészhallgatók száma

Szerző: | 2019. júl. 30. | Sajtómegjelenések

A Semmelweis Egyetem (SE) Gyógyszerésztudományi Karán 10 százalékkal megemelték a felvehető hallgatók számát, úgyhogy a tavalyi 150 helyett 163 hallgatóval indul a tanév, ők mindannyian magyarok – közölte a Világgazdasággal az SE sajtóosztálya –, a külföldről érkező hallgatók felvétele még tart.

„Jó hír, hogy a budapesti orvosi egyetemen bővítették a felvehető gyógyszerészhallgatók számát, de amíg a pótfelvételik véget nem érnek, addig nem látjuk pontosan, hogy összességében mennyivel bővül a négy magyarországi orvosi egyetemen a gyógyszerészeti hallgatói létszám” – mondta Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak (HGYSZ) szakmai igazgatója a Világgazdaságnak. Hozzátette: az biztos, hogy folyamatosan változik a gyógyszerészképzést megkezdők száma, 2018-ban 409-en kerültek be erre a szakra, viszont egy évvel korábban 429-en. Az elmúlt évek mélypontja 2015-ben volt, amikor csak 374 hallgató kezdte meg a tanulmányait a gyógyszerészeti karokon.

A hazai patikákban a gyógyszerészi generációváltás öt-tíz éven belül számos problémát fog okozni, de minden második patika már ma is munkaerőhiánnyal küzd, és 20 százalékukban csak helyettesítéssel oldható meg a betegek biztonságos gyógyszerellátása – ez már abból a kutatásból derül ki, amelyet a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Intézet készített a HGYSZ számára.

A teljes cikk a Világgazdaság 2019. július 30-i számában olvasható.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.