Hvg.hu: Még annál is súlyosabb a gyógyszerhiány, mint ahogy a hivatalos lista alapján látszik

Szerző: | 2019. júl. 31. | Sajtómegjelenések

Ezernégyszáznál több orvosság neve szerepel az éppen nem kapható pirulák hivatalos listáján, és vannak olyan hiánycikkek, amelyek még fel sem kerültek rá. Ritka betegségben szenvedők sem jutnak hozzá a gyógyszerükhöz, és csak találgatni lehet, hogy miért. Az egyik ok az lehet, hogy február óta minden gyógyszert biztonsági elemekkel, egyedi azonosítókkal, kódokkal kell ellátni. A megoldás a külföldi beszerzés lehet, ám ez nem is olyan egyszerű.

Hvg.hu: Még annál is súlyosabb a gyógyszerhiány, mint ahogy a hivatalos lista alapján látszik

Gyógyszerhiányra panaszkodnak többen is a Facebookon. Olyan speciális orvosságot nem tudnak beszerezni, amelyet nem lehet másik, azonos hatóanyagú szerrel kiváltani. Azt írják, egy doboz átlagosan 20-50 napig elég, attól függően, hogy ki hány szemet szed, a patikák maximum egydoboznyit, rosszabb esetben még annyit sem tartanak raktáron. A pirulát ugyanis egyetlen, ritka, izomgyengeséggel járó autoimmun betegségre írja fel az orvos. De hiánycikk még a vasinjekció is.

Tényleg gyógyszerhiány van?

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége szerint gyógyszerhiányról akkor beszélhetünk, ha a gyógyszerellátási lánc tagjai (gyártó, nagykereskedő, gyógyszertár) országos szinten nem tudják kielégíteni a betegek igényeit. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha az emberek keresik az adott szert a patikában, vagy nem jutnak hozzá, vagy nem kapnak belőle eleget. A gyógyszertárak készletei így szépen lassan elfogynak, és hiába is rendelik meg az utánpótlást, nem érkezik semmi a nagykereskedőktől.

Jogszabály írja elő, hogy ha a folyamatos ellátást bármi akadályozza, azt a gyógyszer forgalomba hozatalára jogosult vállalkozásnak jelentenie kell az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek (OGYÉI). Rajta kívül a betegek, a nagykereskedők, illetve a kórházak is jelezhetik, hogy gond van. Az OGYÉI honlapján most 1459 gyógyszer neve szerepel a hiánylistán. Ez nem azt jelenti, hogy pillanatnyilag ennyi orvosságot nem lehet kapni, a listába beleszámítanak a különböző kiszerelések, hatóanyagtartalmak és csomagolási formák is.

Marjai Tamás, a szövetség szakmai igazgatója a hvg.hu megkeresésére azt írta, arra is van példa, hogy egy gyógyszer nem kapható, mégsem lehet gyógyszerhiányról beszélni. Példaként említette, hogy egy gyártó törzskönyvezi ugyan a készítményét, később azonban úgy dönt, hogy mégsem hozza azt forgalomba. De az is előfordulhat, hogy egy orvosság nem az összes, csak néhány nagykereskedőnél érhető el, és ha egy gyógyszertár nincs velük kapcsolatban, akkor nem is fogja tudni beszerezni és árulni.

A cikkünk elején körülírt két gyógyszer nem szerepel az OGYÉI hiánylistáján. Kerestük az intézetet, hogy megtudjuk, mi ennek az oka, egyelőre nem kaptunk választ. Marjai Tamás úgy látja, több más olyan készítmény is hiányozhat a patikákból, amely nincs rajta a listán. A gyógyszerhiányt nem lehet mindig előrejelezni, így valamennyi időnek el kell telnie, amíg a hatóság észleli, és tud rá reagálni – írta.

A teljes cikk a hvg.hu oldalán olvasható.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.