Újabb hamis készítmény az OGYÉI listáján

Szerző: | 2015. aug. 4. | Blogbejegyzés

A gyógyszerhamisítás ellen a legeredményesebben úgy vehetjük fel a küzdelmet, ha a fogyasztókat rávesszük arra, hogy tudatosan kerüljék a hamisított készítményeket. Ehhez a vásárlóknak hiteles információkra van szüksége, amihez nagy segítséget nyújt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapja is.

Az OGYÉI a hamis és engedély nélküli gyógyszereket forgalmazó weboldalak mellett rendszeresen frissített listát publikál azokról a hamis és nem engedélyezett készítményekről is, amelyekkel piacfelügyeleti tevékenysége során találkozik. A hatóság a listán szereplő készítmények neve/hatóanyaga mellett közzéteszi azt is, hogy miért veszélyes az adott terméket az illegális csatornán keresztül megvásárolniuk a fogyasztóknak.

dreamstime_m_5195357

Legutóbb a Skin-Cap márkanevű készítményekről derült ki, hogy a kozmetikumként bejelentett készítmények szteroid hatású gyulladásgátló vegyületeket tartalmaznak, melyek sok káros mellékhatást okozhatnak. A vizsgált termékek (spray L-22, sampon L-15, krém L-3) hamisított szteroid hatóanyagot tartalmazó gyógyszernek minősülnek, a feltüntetettől eltérő hatóanyaguk miatt megtévesztik a fogyasztókat és veszélyeztetik egészségüket.

Az aktuális lista elérhető itt.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.