ATV Start: Piaci oka is lehet a gyógyszerhiánynak

Szerző: | 2019. aug. 5. | Sajtómegjelenések

Közel 1400 gyógyszer hiányzik a gyógyszertárakból, ez a teljes gyógyszerkészlet 4 százaléka. A felelős minisztérium szerint ez nem jelent gondot a betegellátásban. Marjai Tamás a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója elmondta az ATV Start című műsorában, hogy pontos statisztika nincs arról, hogy mennyire súlyos a gyógyszerhiány. Sok tényezőtől függ ugyanis, hogy mekkora problémát jelent, folytatta, például hogy sokan szedik-e az éppen hiányzó gyógyszert, életmentő gyógyszer-e, tudják-e helyettesíteni, vagy esetleg be lehet-e szerezni külföldről – sorolta.

Marjai Tamás

Említette, hogy az utóbbi időben a K-vitamin hiánya okozott problémát, amely nem helyettesíthető mással, és minden újszülöttnek kapnia kell. A szakmai igazgató azonban hozzátette: a vitamint, azóta sikerült külföldről beszerezni, így a probléma megoldódott.

Arról is beszélt, hogy a külföldről beszerzett gyógyszerek drágábbak, részben a más árfekvés miatt, részben azért, mert figyelembe kell venni, hogy a gyógyszerbiztonság miatt, milyen csomagolásban kapja meg a beteg. Az árat az is befolyásolja, hogy el kell látni magyar felirattal és betegtájékoztatással.

A teljes beszélgetés az ATV oldalán tekinthető meg.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.