Tanúsított minőség az étrend-kiegészítők között

Szerző: | 2017. aug. 7. | Blogbejegyzés

Miért kell önszabályozás az étrend-kiegészítők piacán?

Az étrend-kiegészítők gyártásának és forgalmazásának feltételei jelentősen eltérnek a gyógyszerpiacon megszokottól. Az étrend-kiegészítők előállítása nagyon szigorúan szabályozott, azonban a gyártóhelyek ellenőrzése nem kellően kidolgozott. Emellett a forgalomba hozatalhoz szükséges bejelentés (notifikáció) sokkal egyszerűbb és gyorsabb a gyógyszereknél alkalmazott engedélyezéshez képest, valamint az étrend-kiegészítők forgalmazása jóval több csatornán keresztül történhet, így a piac ellenőrzése is nehezebb.

Emiatt alakulhatott ki az a helyzet, hogy a jogszabálykövető étrend-kiegészítő gyártók a jobb minőségű, de drágább termékeikkel versenyhátrányba kerültek az ellenőrzés alól kibúvó gyártókkal szemben. Ebben a helyzetben a fogyasztónak sincsen megfelelő eszköze kiszűrni a minőségi és valóban hatásos termékeket, sok esetben csak a hívogató címkék vagy a megalapozatlan, jogszerűen nem használható ígéretek alapján tud dönteni.

Tekintettel arra, hogy a jogszabályi keretek és a piacfelügyeleti tevékenység nem bizonyultak kellően hatékonynak a szabálykövető vállalkozások védelmére, szükségessé vált, hogy a piac tisztaságáért elkötelezett szervezetek (GYNSZ, MAGYOSZ, MGYK, MÉKISZ, HENT) önszabályozás keretében rendezzék a piaci anomáliákat. Ennek részleteiről a MÉKISZ honlapján az „Önszabályozás” menüpont alatt olvashatnak többet.

Miért hozott létre a MÉKISZ védjegyet?

A „MÉKISZ TANÚSÍTOTT MINŐSÉG” védjegy a minőségi termékek pozitív megkülönböztetésére jött létre, mely arról tájékoztatja a fogyasztókat, hogy a védjeggyel megjelölt termékek minősége és megbízhatósága a hasonló termékek kínálatában lényegesen jobban garantált.

A fogyasztók mellett a nagykereskedelem számára is fontos a védjegy. Az önszabályozás feltételeit rögzítő együttműködési szerződés keretében a gyógyszer-nagykereskedők mintegy előszűrik az étrend-kiegészítőket, és nem engedik tovább a gyógyszertárakba a kockázatosnak ítélt termékeket. A „MÉKISZ TANÚSÍTOTT MINŐSÉG” védjegyet viselő termékek a tanúsítási eljárás eredményeként már átestek egy szigorú értékelésen, ezért ezeket lényegesen könnyebben fogadják be a nagykereskedők.

Miből áll a védjegy, mit tanúsít?

A MÉKISZ egy független tanúsító szervezetet, a Hungária Öko Garancia Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Ellenőrző és Tanúsító Kft-t bízta meg azzal, hogy a védjegyre pályázó termékek alkalmasságát megítélje. A pályázatban a gyártóknak a hatósági notifikációhoz szükséges dokumentumok mellett több másikat is be kell nyújtaniuk, például a termékekre vonatkozó minőségi előírást (a specifikációt), az alkalmazott vizsgálati módszerek leírását, vagy a vállalt érzékszervi, fizikai, kémiai és mikrobiológiai paramétereket a tűrési tartományokkal együtt.

A pályázati anyaghoz tartozik még a termékek gyártásához felhasznált alapanyagok (ható- és segédanyagok) és csomagolóanyagok specifikációja vagy tipikus minőségi bizonylata. Emellett be kell mutatni még a gyártóhely minőségügyi rendszeréről kiállított igazolást (pl.: HACCP igazolás), vagy az előállító nyilatkozatát a vonatkozó jogszabályok szerinti minőségügyi rendszer fenntartásáról. A dokumentációhoz csatolni kell a stabilitási vizsgálatokat, vagy a termék lejárati idejét alátámasztó más dokumentumokat, a termékmintát és az ahhoz tartozó minőségi bizonylatot (a vizsgálati eredményekkel együtt) is.

A független tanúsító szervezet által végzett értékelés és ezt követően a tanúsítvány kiadása és a védjegyhasználati jog odaítélése a gyógyszereknél alkalmazott engedélyezési eljárásokhoz hasonlóan történik, ami jelentősen nagyobb követelményt jelent a jogszabály által előírt notifikációs eljáráshoz képest.

A védjegyrendszer tehát az uniós és hazai jogszabályokon túlmutatva egy sokkal szigorúbb piacra jutási feltételt határoz meg a tanúsító védjegyet viselni kívánó termékek számára. Ráadásul azoknak a termékeknek, melyek már megszerezték a védjegyet, rendszeres utóellenőrzéseken is át kell esniük.

A védjegy szabályzatáról szintén a MÉKISZ honlapján lehet olvasni.

Mely termékek nyerték el a „MÉKISZ TANÚSÍTOTT MINŐSÉG” védjegyet?

A védjegy célja tehát a tanúsított minőségű étrend-kiegészítők kiemelése és a tudatos étrend-kiegészítő fogyasztók megfelelő tájékoztatása. A védjegyet elnyert termékek körét itt lehet megtekinteni.

Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fogyasztók minél szélesebb köre ismerje meg a védjegyet viselő termékeket, hogy ennek ismeretében hozzák meg a döntést arról, hogy végül melyik terméket választják. Ennek érdekében a védjegyet használó étrend-kiegészítők forgalmazóival olyan szerződést köt a MÉKISZ, amely arra ösztönzi ezeket a vállalkozásokat, hogy a termékek dobozain és reklámjaiban is jelenítsék meg a védjegyet. Így elérhetővé válik az a cél, hogy a fogyasztók megértik és értékelik a „MÉKISZ TANÚSÍTOTT MINŐSÉG” védjegy hordozta értékeket és ennek ismeretében tudatosan keresik a védjegyet viselő étrend-kiegészítőket.

A bejegyzés szerzője Dr. Horányi Tamás a MÉKISZ alelnöke.

Az ELTE Természettudományi Karán végzett vegyészként, több mint 20 éve tevékenykedik az étrend-kiegészítő készítmények és gyógyszerek engedélyeztetésének területén. 2003 decemberében alapítóként részese volt a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének (MÉKISZ) létrehozásában. A vezetőség tagjaként arra törekszik, hogy szakmai munkájával segítse az egyesület tagvállalatainak az eligazodását az étrend-kiegészítő készítményeket érintő folyamatosan változó szabályrendszerben. Kiemelt célja, hogy az étrend-kiegészítő készítmények piacán a megfelelő minőségű és biztonságos készítmények legyenek a meghatározók.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.