A HGYSZ tájékoztatója a gyógyszerészi tulajdonhányadról

Szerző: | 2016. aug. 10. | Blogbejegyzés

A HGYSZ Elnöksége ezúton tájékoztatja a gyógyszerészeket, a Szövetség tagjait, továbbá minden, az országban gyógyszertárat működtető jogi személyt, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Ellenőrzési és Technológiai Főigazgatóság Tisztifőgyógyszerészeti Főosztálya 2016. júliusában kelt országos tájékoztatójában alábbi jogszabály-változásokra hívta fel a figyelmét a gyógyszertárakat működtető gazdasági vállalkozásoknak.

160810 - poszt

A biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény (a továbbiakban Gyftv.) 74.§ (1) bekezdése értelmében

  • 2017. január 1-jétől
  • a személyi jogos gyógyszerész,
  • a gyógyszertárban munkavégzésre irányuló jogviszonyban foglalkoztatott gyógyszerészek, és
  • a gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban tulajdonhányaddal rendelkező gyógyszerészek, illetve
  • az igazolt hallgatói jogviszonnyal rendelkező gyógyszerész egyetemi hallgató öröklés útján szerzett tulajdonhányada

együttesen a gyógyszertárat működtető vállalkozásban meg kell, hogy haladja az 50%-ot.

Az a vállalkozás, amelyik legalább négy gyógyszertárban közvetlenül vagy közvetett módon tulajdoni hányaddal rendelkezik, a 2011. óta hatályban lévő rendelkezéseket figyelembe véve további gyógyszertárban sem közvetlenül, sem közvetetten jogszerűen tulajdont nem szerezhet.
A természetes személy gyógyszerészek esetében legfeljebb 4 gyógyszertár vehető figyelembe az 50%-ot meghaladó tulajdonlás összeszámítása esetén.

Az OGYÉI nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy amennyiben a közforgalmú gyógyszertárat működtető gazdasági társaság tulajdonosi szerkezete 2017. január 1-jét követően nem felel meg a törvényi előírásoknak, abban az esetben a gyógyszertár működési engedélye visszavonásra kerül. Ezzel kapcsolatban tájékoztatjuk Önöket, hogy amennyiben a törvényi előírásoknak nem hamarabb, mint a törvényi határidővel tesznek eleget, úgy a vonatkozó cégbírósági változásbejegyzési eljárás nyilván a 2017. évben kezdődik el tekintettel a bírósági eljárásra irányadó ex tunc határozathozatali kötelezettségre, így a vonatkozó határozat meghozataláig a cégjegyzékben a változások azonnal nem nyomon követhetőek.

A tulajdonrész-változásokon túl számos törvényi előírásra hívta fel a figyelmet a Hatóság, amelyek vonatkozásában ha kérdés merül fel Önökben keressék Szövetségünket bizalommal annak érdekében, hogy a jogszabályokban foglalt kötelezettségek maradéktalanul és határidőn belül betartásra kerüljenek.

Kelt: Budapesten, 2016. augusztus 01.

Korodi Karolina s.k.,
Elnök

A tájékoztató letölthető PDF formátumban is.

Mentés

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.