A HGYSZ állásfoglalása az egységes intézeti gyógyszertári szolgáltatásról szóló kormányrendelet tervezetéről

Szerző: | 2023. aug. 18. | Állásfoglalások, Blogbejegyzés

A Belügyminisztérium augusztus 9-én bocsátotta társadalmi egyeztetésre az egységes intézeti gyógyszertári szolgáltatásról szóló kormányrendelet tervezetét. A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége az alábbi állásfoglalást nyújtotta be.

A Magyarország 2024. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2023. évi LIII. törvény indokolásában az egységes intézeti gyógyszertári szolgáltatás megalkotásának célja az állami fenntartású fekvőbeteg-ellátást végző intézményeket ellátó intézeti gyógyszertárak üzemeltetési és ellátási tevékenységének egységesítése és minőségének jelentős javítása, mely a törvényjavaslat alapján az állami fenntartású fekvőbeteg-ellátást végző intézményeket érinti.

A kormányrendelet-tervezet alapján az előirányzott változások az intézeti gyógyszertárak közvetlen lakossági gyógyszerellátási feladatokat ellátó egységeit is jelentősen érintik, azok működését az új koncepció alapjaiban alakítja át, ez pedig közvetlenül is hatással van a lakosság közvetlen ellátását a Gyftv. alapján elsősorban végző közforgalmú gyógyszertárak működésére. Megítélésünk szerint az egységes arculattal működtetni tervezett intézeti gyógyszertárak közvetlen lakossági gyógyszerellátását végző egységeinek új, jövőbeni működési – egységes szolgáltatási -rendszere a közforgalmú gyógyszertárak működésére nézve jelentős versenyhátrányt jelenthet, ennek hatásainak vizsgálatával a rendelettervezet adós marad, azt nem vizsgálja.

Míg a közforgalmú gyógyszertárak létesítésére és működtetésére a Gyftv. az irányadó jogszabály, amely szigorú feltételeket szab a közforgalmú gyógyszertárak tárgyi, személyi és gyógyszerészi tulajdon és jelenlét kötelező biztosításával történő létesítési/működési/működtetési feltételei vonatkozásában, addig az intézeti gyógyszertárakra és – különösen – azok közvetlen lakosságot kiszolgáló egységeire a hatályos jogszabályi környezet és a vonatkozó kormányrendelet tervezet is számos esetben könnyebben teljesíthető és egyszerűbben végrehajtható feltételeket szab, versenyhátrányba hozva ezzel elsősorban a közforgalmú gyógyszertárakat. Az intézeti gyógyszertárak létesítésének és működtetésének említett versenyelőnyös helyzetét, a közforgalmú gyógyszertárakhoz képest megkülönböztetett, előnyösebb feltételekkel történő működtetési lehetőségét a kormányrendelet tervezet véleményünk szerint tovább erősíti, ez pedig a közforgalmú gyógyszertáraknak okozhat a jövőben jelentős működési nehézséget. Ez hosszabb távon a jelenlegi közforgalmú gyógyszertári működést és közvetlen lakosági gyógyszerellátást, annak biztonságos működését, a fenntarthatóságot és a betegellátás biztonságát is veszélyeztetheti.

A fentiek alapján a kormányrendelet jelenlegi formájában történő bevezetését a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége nem támogatja.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.