Nyitvatartási idő csökkenést hozhat a gyógyszertárakban a szeptember 1-jén életbe lépő létszámrendelet

Szerző: | 2013. aug. 22. | Sajtóközlemények

Budapest, 2013. augusztus 22. – A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) szerint a 10 nap múlva, 2013. szeptember 1-jén életbe lépő létszámrendelet módosítás komoly gondokat okoz majd a gyógyszertáraknak a megnövekedett anyagi és adminisztrációs terhek miatt, és számos esetben a patikák nyitva tartásának csökkenését eredményezheti.

Az EMMI tavasz óta folytatott egyeztetést a HGYSZ és több szakmai szervezetek bevonásával, azonban csupán egy hónappal az életbe lépés előtt, 2013. július 31-én hirdette ki a módosított, végleges változat.

A rendeletmódosítás szerint a gyógyszertárak szaklétszámát 2013. szeptember 1-jétől a gyógyszertár nyitvatartási ideje, valamint a gyógyszertárban befogadott vények száma határozza meg. Az új szabályozásnak megfelelően – amely öt külön kategóriába sorolja a gyógyszertárakat nyitvatartási idejük alapján – a patikák heti 40 óra nyitvatartási idő alatt egy gyógyszerészt, míg heti 70 óra felett már 4 gyógyszerészt és emellett 4 szakasszisztenst kötelesek foglalkoztatni. Ezen felül, ha a gyógyszertárban beváltott havi vények átlaga meghalja a háromezer darabot, akkor háromezer vényeként további egy gyógyszerész vagy szakasszisztens foglalkoztatására kötelezett a patika.

Heti nyitva tartás

Gyógyszerész

Szakasszisztens

Megjegyzés

40 óra alatt

1

 

 

41-48 óra

1

1

expediáló szakasszisztens

49-60 óra

2

1

legalább 1 gyógyszerkiadó szakasszisztens

61-70 óra

3

3

legalább 2 gyógyszerkiadó szakasszisztens

70 óra felett

4

4

legalább 2 gyógyszerkiadó szakasszisztens

A jelenlegi szabályozás nem fogalmaz egyértelműen a helyettesítéseket illetően. A HGYSZ korábban azt javasolta, hogy a számlával, illetve eseti megbízási szerződéssel rendelkező gyógyszerészek is kerüljenek beszámításra legalább részmunkaidős gyógyszerészként, így a teljesítendő létszámnorma lényegesen kisebb terhet jelentett volna a gyógyszertáraknak. A rendelet azonban csak idősávos korlátot állított fel – a helyettesítés éves szinten nem haladhatja meg a gyógyszertár szakmai személyzetének munkaidejének 30 százalékát -, amely nyilvántartási kötelezettséghez kötött, így az adminisztrációs terhek várhatóan jelentősen nőnek majd.

„A HGYSZ bízott abban, hogy a tavasszal folytatott szakmai egyeztetéseket követően úgy módosul a rendelet, hogy az jobban illeszkedik a jelenlegi gyógyszertárpiaci körülményekhez. Ezzel szemben a szükségesnél kevesebb pontban tért el a végleges változat az eredeti javaslattól.

A rendelet hatása főként azokon a településeken lesz érzékelhető, ahol kevés patika működik, és nehéz gyógyszerészt találni a „megüresedett” pozíciókra. Mivel a gyógyszertárak nagy része komoly forráshiánnyal küzd, az egyetlen megoldás a nyitvatartási idő csökkentése lehet, amely ellátás biztonságát és hatékonyságát veszélyeztetheti” – mondta dr. Zlinszky János, a HGYSZ alelnöke.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.