A gyógyszerészi humánerőforrás helyzete 2015-ben

Szerző: | 2016. aug. 26. | Blogbejegyzés

Néhány héttel ezelőtt megjelent az ENKK által működtetett humánerőforrás-monitoring rendszer legfrissebb, 2015-re vonatkozó éves jelentése. A 2014-es adatokról tavaly decemberben számoltunk be, idén szerencsére nem kellett ilyen sokáig várni az adatokra.

160826 - poszt

Az egészségügyi dolgozók alapnyilvántartása az összes olyan személy adatait tartalmazza, akik Magyarországon egészségügyi végzettséget szereztek, vagy külföldön végeztek ugyan, de honosíttatták a diplomájukat. Az alapnyilvántartásból csak azoknak az adatait törlik, akiknek a haláláról az ENKK értesül. A tavalyi adatok alapján a nyilvántartásban összesen 231 968 egészségügyi dolgozó szerepelt.

Az éves beszámoló szerint a gyógyszerészek száma az elmúlt években folyamatosan nőtt. 2015-ben 291 fő gyógyszerészt vettek fel az alapnyilvántartásba.

160826 - 01 - Alapnyilvántartásban szereplő gyógyszerészek száma (fő)

Az alapnyilvántartásban szereplő gyógyszerészek korcsoportok szerinti eloszlását megnézve kiderül, hogy messze a legnagyobb csoportot a 70 év feletti gyógyszerészek alkotják.

160826 - 02 - Alapnyilvántartásban szereplő gyógyszerészek száma korcsoport szerint 2015 (fő)

Természetesen nem minden gyógyszerész dolgozik az egészségügyben, aki valaha gyógyszerészdiplomát szerzett. Az aktív gyógyszerészek számáról a működési nyilvántartás ad pontos képet, melybe a felvételt és a nyilvántartás megújítását is kérelmezni kell. Az ENKK adatai szerint az érvényes működési nyilvántartással rendelkező gyógyszerészek száma a tavalyi évben összesen 636 fővel csökkent.

160826 - 03 - Érvényes működési nyilvántartással rendelkező gyógyszerészek száma (fő)

A nagymértékű csökkenés oka, hogy az ötéves ciklusosság miatt 2015-ben egyszerre sok olyan gyógyszerész működési nyilvántartása járt le, akik már az előző években felhagytak az egészségügyi tevékenységük végzésével, de csak most jelentek meg a statisztikában. Örvendetes azonban azt látni, hogy az elmúlt 5 évben 485 fővel emelkedett az egészségügyben dolgozó gyógyszerészek száma.

Az alapnyilvántartással ellentétben a működési nyilvántartásban szereplő gyógyszerészek korcsoportos eloszlása már azt mutatja, hogy egyre több a fiatal gyógyszerész. A 65 év feletti gyógyszerészek aránya mindössze 12% (846 fő), míg a 35 év alatti gyógyszerészeké 30% (2107 fő).

160826 - 04 - Érvényes működési nyilvántartással rendelkező gyógyszerészek száma (fő)

Érdekes megvizsgálni azt is, hogy hány gyógyszerészt vesznek fel évente az alapnyilvántartásba és a működési nyilvántartásba.

160826 - 05 - Alapnyilvántartásba és működési nyilvántartásba újonnan felvett gyógyszerészek száma

Az alap- és működési nyilvántartás adatai mellett érdekesek lehetnek még a migrációs statisztikák is. Az elmúlt évekre vonatkozó adatokat az ENKK újraellenőrizte, ezért 2015-ös év beszámolójában ezek eltérnek az előző évek beszámolóiban találhatóktól.

160826 - 06 - Végzettségüket elismertetők és hatósági igazolványt igénylők száma

Tavaly 11 gyógyszerész érkezett hazánkba, akik itt honosíttatták diplomájukat. Az ENKK részletes adataiból kiderül, hogy közülük 10-en Romániában, egy személy pedig Szerbiában végzett.

A hatósági igazolványt igénylők számáról az ENKK többfajta statisztikai adatot is közöl. Tavaly összesen 71 fő gyógyszerész kérte a végzettségét igazoló dokumentumot, de közülük 18-an olyan külföldi állampolgárok voltak, akik a diploma megszerzése után valószínűleg visszatértek hazájukba. Az adatokat összesítve kiderül, hogy összesen 53 olyan magyar állampolgárságú gyógyszerész maradt, akik az elmúlt évben hatósági bizonyítványt igényeltek. (A grafikonon az ő adataikat tüntettük fel.)

Az ENKK fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy azoknak a gyógyszerészeknek a száma, akik hatósági bizonyítványt igényeltek, nem feltétlenül mutatja meg, hogy ténylegesen mennyien hagyták el hazánkat. Az is előfordulhat például, hogy valaki évek óta nem dolgozik Magyarországon, de ismét szüksége van a bizonyítványra. Annyit mindenesetre lehet tudni, hogy tavaly 41 volt azoknak a gyógyszerészeknek a száma, akik 2010. január 1. óta először kértek bizonyítványt.

A fentieken bemutatottakon túl még számos más érdekes adatot lehet megismerni a beszámolóból, mely bárki számára elérhető az ENKK kifejezetten erre a célra létrehozott oldalán.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.