A jövő évi költségvetés a gyógyszerellátás szemszögéből

Szerző: | 2021. aug. 26. | Blogbejegyzés

A szokásoknak megfelelően az országgyűlés a nyár elején elfogadta a jövő évre szóló költségvetést, a törvény végül a Magyar Közlöny június 25-én kiadott 120. számában jelent meg. Rövid összefoglalónk a gyógyszerellátással kapcsolatos legfontosabb számokat tartalmazza.

A gyógyszerkassza és a nagyértékű gyógyszerek

A gyógyszerellátást tekintve a legnagyobb érdeklődést mindig a gyógyszertámogatás mértékének változása övezi. A gyógyszerkassza kerete jövőre is emelkedik: 2022-ben összesen 449,6 milliárd forint lesz, ebből az állam által biztosított támogatás 343,8 milliárd forint, melyhez hozzáadódik a gyógyszertámogatási céltartalék, azaz a gyógyszergyártók befizetései 105,8 milliárd forint értékben.

Az előző éveket változásait tekintve jövőre 4,1%-kal emelkedik az erre elkülönített összeg 2021-hez képest. Ennél alacsonyabb emelkedést utoljára 2017-ben láthattunk. Érdekesség, hogy az állam által biztosított támogatás 3%-kal, míg a támogatási céltartalék összege 7%-kal nő jövőre.

Az idei évhez hasonlóan a jövő évi költségvetésben is külön soron tüntették fel a nagyértékű gyógyszerek támogatását, melynek mértéke nem változott: az 2022-ben is közel 120 milliárd forintot különített el a kormány erre a célra. Ez a keret tartalmazza a tételes finanszírozású gyógyszerek, az ún. különkeretes készítmények és a finanszírozásba még be nem fogadott ritka betegségek gyógyszereinek támogatását.

Gyógyászati segédeszközök

A gyógyászati segédeszköz támogatásra vonatkozó összegek az előző költségvetéshez hasonlóan ismét két tételben határozták meg. Ez a két tétel együttesen 80,3 milliárd forint támogatást tesz ki, mely mindössze 0,4 százalékkal magasabb az idei évhez képest. A 80,3 milliárd forinton belül az egyedi GYSE-k támogatására 21 milliárdot, míg az egyéb GYSE-k és a kölcsönzés támogatására 59,3 milliárd forint terveznek elkölteni.

Gyógyszertárak támogatása

A központi költségvetésből a gyógyszertárak számára nyújtott juttatás, valamint a szolgáltatási díj mértéke sem változik jövőre. Az összesen 8,6 milliárd forintos támogatás az eddigieknek megfelelően a 4,5 milliárdos szolgáltatási díjból és a 4,1 milliárdos juttatási összegből áll majd. A központi költségvetés idén sem nevesíti külön soron a kisforgalmú gyógyszertárak működési célú támogatását, azonban a törvény részletes indoklásában konkrét összeg megadása nélkül szerepel ez a támogatás.

Közgyógyellátás és méltányossági támogatás

A közgyógyellátással kapcsolatos főbb számok sem változnak, az egyéni gyógyszerkeret havi összege 12 ezer forint, az eseti éves keret összege pedig 6 ezer forint marad jövőre is. Ezek mellett a közgyógyellátásra fordított éves támogatás sem változik, ugyanúgy 17,3 milliárd forintot fordítanak erre a célra. A méltányossági gyógyszertámogatás összege viszont jelentősen nő, az idei 18 milliárd helyett jövőre 21 milliárd forinttal tervez a kormányzat. A méltányossági gyógyászati segédeszköz támogatás is emelkedik kis mértékben 2,5 milliárd forintról 2,7 milliárd forintra.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.