A személyi jogos gyógyszertárvezető egyéb munkavállalási lehetőségei

Szerző: | 2018. aug. 31. | Blogbejegyzés

Főleg a nyári szabadságolások alatt okoz nagy nehézséget a gyógyszertáraknak, hogy elegendő gyógyszerészt tudjanak biztosítani a működésükhöz. Annak ellenére, hogy egyre többen foglalkoznak helyettesítéssel, még mindig nagy az igény a szabad kapacitással rendelkező gyógyszerészekre. Ilyen helyzetben természetes módon felmerül az a kérdés is, hogy vajon a személyi jogos gyógyszertárvezetőknek van-e lehetősége másik gyógyszertárban helyettesíteni, vagy esetleg más munkakörben elhelyezkedni.

Azt előre le kell szögezzük, hogy lényeges különbség van aközött, hogy valaki beosztott gyógyszerészként dolgozik egy gyógyszertárban vagy vezetőként. A gyógyszertárak alapvető működését meghatározó Gyógyszergazdaságossági törvény ugyanis kifejezetten tiltja, hogy a személyi jogos gyógyszertárvezető másik közforgalmú gyógyszertárat vezessen a sajátján kívül. A személyi jogos gyógyszerész vezetőként csak egy közforgalmú gyógyszertárat vezethet, valamint az ehhez kapcsolódó fiókgyógyszertárat. 

A Gyógyszergazdaságossági törvény a gyógyszertárvezető egyéb munkavállalásának szempontjából két részre osztja a gyógyszertárakat. Vannak a heti 48 óránál kevesebbet, és az ennél többet nyitva tartó gyógyszertárak. A gyógyszertárvezetőre vonatkozó szabályok attól függően változnak, hogy az adott személy milyen típusú gyógyszertárat vezet.

Heti 48 óra alatt nyitva tartó gyógyszertárak vezetői

A heti 48 óra alatt nyitva tartó gyógyszertárak vezetőire a Gyógyszergazdaságossági törvény nem ír elő semmilyen korlátozást. Ez azt jelenti, hogy szabadon létesíthetnek munkaviszonyt vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt, és akár beosztott gyógyszerészként is vállalhatnak munkát. Például segíthetnek egy másik gyógyszertárban az ügyeleti ellátásban, vagy hétvégéken a nyári szabadságolások alatt. Emellett természetesen nincs korlátozás a nem gyógyszerészeti munkakörökkel kapcsolatban sem, így a szabadidejében akár méhészkedhet, vagy vállalhat síoktatást is.

Heti 48 óra felett nyitva tartó gyógyszertárak vezetői

Az előző csoporttal szemben a heti 48 óra feletti nyitvatartással rendelkező gyógyszertárak vezetői viszont már jelentősen korlátozva vannak az egyéb munkavállalási lehetőségeik tekintetében. A Gyógyszergazdaságossági törvény alapján az ide tartozó gyógyszertárak vezetői semmilyen más munkaviszonyt, vagy munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthetnek, illetve tarthatnak fenn, három kivételtől eltekintve. 

1. Tudományos tevékenység

A személyi jogos gyógyszertárvezetők is folytathatnak tudományos tevékenységet, így például bekapcsolódhatnak az egyetemeken vagy a kutatóhelyeken folyó munkálatokba is.

2. Oktatói tevékenység

A tudományos tevékenységnél sokkal gyakoribb, hogy a gyógyszertárvezetők az oktatásban vállalnak szerepet: lehetnek óraadók a gyógyszerészhallgatók vagy az asszisztens tanulók képzésében, vagy akár továbbképzéseket is tarthatnak a már végzett  szakembereknek.

3. Szerzői jogi védelem alá eső tevékenység

Szerzői jogi védelem alá tartozik az irodalom, a tudomány és a művészet minden alkotása. Ide tartoznak például a szépirodalmi és a szakirodalmi művek, a zeneművek, a filmalkotás, festészet, szobrászat stb. Ezek részletes felsorolását a szerzői jogról szóló törvény tartalmazza.

Speciális eset

A Gyógyszergazdaságossági törvény egy speciális esetet is tartalmaz az egy települést egyedüliként ellátó, és egy gyógyszerésszel működő közforgalmú gyógyszertárak vezetőivel kapcsolatban. Az így működő vidéki gyógyszertáraknál mindig is problémát jelentett a gyógyszertárvezetők szabadságának a megoldása. Mivel általában kis forgalommal működnek, ezért nem engedhetik meg maguknak, hogy hosszabb ideig alkalmazzanak helyettes gyógyszerészeket. Ha pedig a szabadság idejére bezárna a gyógyszertár, akkor a forgalom kiesése miatt kerülne nehéz helyzetbe a patika.

A megoldás az, hogy az ilyen gyógyszertárak személyi jogos gyógyszertárvezetői megállapodnak egymással, hogy míg az egyikük a szabadságát tölti, addig a másik működteti mind a két gyógyszertárat, jellemzően csökkentett nyitvatartás mellett. Így a személyi jogos gyógyszerészek pihenése és a lakossági gyógyszerellátás folyamatossága is megmarad. Ehhez nincs másra szükség, csak a két személyi jogos gyógyszerész egymás közötti megállapodására. A Gyógyszergazdaságossági törvény évente legfeljebb 60 napon engedélyezi az ilyen típusú helyettesítést.

Függetlenül attól, hogy a személyi jogos gyógyszertárvezető hol vállal gyógyszertáron kívül munkát, továbbra is ő marad a gyógyszertár működéséért felelős személy. Tehát minden esetben figyelembe kell vennie, hogy csak akkor végezzen plusz feladatokat, hogy ha a gyógyszertár vezetésével kapcsolatos teendőinek maradéktalanul eleget tud tenni.

 

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.