EESZT mobiltoken regisztrálása és használata 18 könnyű lépésben

Szerző: | 2020. aug. 31. | Blogbejegyzés

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatás Tér (EESZT) szolgáltatásai folyamatosan fejlődnek annak érdekében, hogy minél inkább kiszolgálják a lakosság és az egészségügyi szakemberek igényeit. Ennek részeként fejlesztették ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) szakemberei az EESZT MobilToken alkalmazást, melynek segítségével a szakmai felhasználók a személyi igazolvány használata nélkül is be tudnak lépni a térbe.

Az egészségügyi adatok védelme érdekében szükség van arra, hogy az EESZT rendszeréhez csak megfelelő biztonsággal azonosított felhasználók férjenek hozzá. Az egészségügyi dolgozók esetében ehhez eddig két dologra volt szükség: az elektronikus személyi igazolványra és a hozzá tartozó hatjegyű PIN kódra. A mobiltoken alkalmazás segítségével ezeket a rendszerbe beazonosított mobiltelefonunkkal és a hozzá tartozó hatjegyű PIN kóddal tudjuk kiváltani. 

Az alkalmazás egyik előnye, hogy az eddigi egy helyett már két eszköz áll majd rendelkezésünkre az EESZT használatához. Így nem okoz majd például problémát, ha elfelejtjük magunkkal vinni vagy elvesztjük a személyi igazolványunkat. Emellett az eddigi tapasztalatok alapján a telefonos bejelentkezés kényelmesebb is az igazolvány használatához képest.

Annak érdekében, hogy minél többen ki tudják használni a mobiltoken nyújtotta lehetőségeket, összeállítottunk egy rövid útmutatót a rendszer regisztrációjához és használatához.

Ha bármilyen probléma merül fel a regisztráció vagy a mobiltoken használata során, akkor az EESZT Kiemelt helpdesk a következő elérhetőségeken áll rendelkezésre:

Telefon: +36 1 920 1050

E-mail: helpdesk.eeszt@okfo.gov.hu

Regisztráció

1. lépés

Előkészületek. A regisztrációhoz az alábbiakra lesz szükségünk:

  • Egy internetkapcsolattal és személyi igazolvány leolvasóval rendelkező számítógépre.
  • Egy Android vagy iOS rendszerrel, internetkapcsolattal és kamerával rendelkező mobiltelefonra.

Az elektronikus személyi igazolványunkra és az EESZT portálra bejelentkezéshez szükséges felhasználónévre és jelszóra.

2. lépés 

Töltsük le és telepítsük a mobiltelefonunkra az EESZT MobilToken alkalmazást:

3. lépés 

A számítógépünkön nyissuk meg a böngészőnket és keressük fel a portal.eeszt.gov.hu oldalt. Kattintsunk a bejelentkezés gombra.

4. lépés 

Helyezzük be az elektronikus személyi igazolványunkat a számítógép leolvasójába.

5. lépés 

A bejelentkezéshez adjuk meg az EESZT szakmai portáljának használatához szükséges felhasználói nevünket. Ez gyógyszerészek esetében egy nagy G és az alapnyilvántartási szám, míg gyógyszertári szakasszisztenseknél egy nagy S és az alapnyilvántartási szám.

6. lépés 

A személyi igazolvány leolvasóján üssük be az EESZT bejelentkezéshez szükséges hatjegyű PIN kódot.

7. lépés 

A legördülő menüből válasszunk ki egy egészségügyi intézményt. Akik több gyógyszertárban dolgoznak több intézmény közül is választhatnak. A mobiltoken szempontjából mindegy, hogy melyiket választjuk, mert a telefon regisztrálását követően az összes gyógyszertárban fogjuk tudni használni.

8. lépés 

A sikeres belépést követően a menüben kattintsunk a mobilalkalmazások menüpontra.

9. lépés 

A jobb oldalon kattintsunk az új regisztráció gombra.

10. lépés 

A regisztráció következő lépéséhez az EESZT MobilToken alkalmazásnak telepítve kell lennie a telefonunkra. Ha ez rendben van, akkor kattintsunk a tovább gombra.

11. lépés 

Indítsuk el a telefonunkon az EESZT MobilToken alkalmazást, és adjuk meg az EESZT használatához szükséges felhasználónevünket. A „Tovább a QR kód olvasásához” gomb megnyomása után engedélyezzük az alkalmazás számára a készülék kamerájának használatát.

12. lépés 

A mobiltelefonunk kamerájával keressük meg a számítógép képernyőjén található QR kódot. Ha nem sikerül, akkor váltsunk beírható kód nézetre. Ez utóbbira nem szokott szükség lenni, az alkalmazás gyorsan és pontosan olvassa be a kódot.

13. lépés 

A QR kód beolvasását követően a telefonunk kijelzőjén egy kódot kapunk, melyet be kell gépelnünk a számítógépen az EESZT portáljára is. Ez csak a viszont-azonosításhoz szükséges, nem kell megjegyezni. Ha beírtuk, akkor kattintsunk a tovább gombra.

14. lépés 

A következő lépésben meg kell adnunk egy hatjegyű PIN kódot, melyet a telefonos applikációhoz fogunk használni. Nagyon fontos, hogy pontosan hat számból kell álljon, és legalább három különböző számot kell felhasználnunk. A PIN kód ismételt beírását követően ne felejtsük el bejelölni, hogy a kód megfelel a feltételeknek. Kattintsunk a befejezés gombra.

15. lépés

Ezzel a regisztrációt sikeresen befejeztük, kijelentkezhetünk a portálról.

Mobiltoken használata

16. lépés 

A gyógyszertári rendszergazdai programban indítsuk el az officinai alkalmazást és a bejelentkezési lehetőségeknél válasszuk ki az EESZT MobilToken használatát.

17. lépés 

Indítsuk el a mobiltelefonunkon az EESZT MobilToken alkalmazást. Gépeljük be a regisztráció során általunk korábban megadott hatjegyű PIN kódot. Ne lepődjünk meg, hogy a számok minden alkalommal más kiosztásban jelennek meg, ennek biztonsági okai vannak.

18. lépés 

Az alkalmazás által adott hatjegyű számot írjuk be a gyógyszertári rendszergazdai program megfelelő mezőjébe, és lépjünk be az EESZT-be. Figyeljünk rá, hogy a generált hatszámjegyű kódot 60 másodpercen belül írjuk be, különben elavul, és újabb kódot kell kérnünk.

További tudnivalók

Egy telefonkészülékhez csak egy felhasználói profilt lehet hozzákapcsolni, tehát egy telefonnal csak egy ember tud bejelentkezni az EESZT-be. Ugyanígy egy felhasználónak csak egy telefonját lehet egyszerre regisztrálni. Új készülék esetén először a régit törölni kell, és az újat csak ezt követően lehet regisztrálni.

Ha elveszítjük a telefonunkat, vagy vírusos lesz, akkor azonnal töröljük az eszköz regisztrációját az EESZT rendszeréből. Ezt az ágazati portálon tehetjük meg a mobilalkalmazások menüpont alatt.

A regisztráció során a telefonnak internetkapcsolattal kell rendelkeznie, azonban a használat során a hatjegyű kód generálásához erre már nincs szükség.

Ha bármilyen probléma merül fel a regisztráció vagy a mobiltoken használata során, akkor az EESZT Kiemelt helpdesk a következő elérhetőségeken áll rendelkezésre:

Telefon: +36 1 920 1050

E-mail: helpdesk.eeszt@okfo.gov.hu

Reméljük, hogy a fentiek alapján mindenkinek sikerül elvégeznie a regisztráció folyamatát, és kényelmesen fogja tudni használni az alkalmazásokat. További kérdések esetén ajánljuk mindenki figyelmébe az EESZT technikai segédleteit Android és iOS rendszerekhez.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.