Napi.hu: Kongatják a vészharangot a gyógyszerszektor szereplői

Szerző: | 2022. szept. 3. | Sajtómegjelenések

Az idén és jövőre is a korábbi évekhez képest csökken a gyógyszertámogatások százalékos mértéke, mondta a Napi.hu-nak Marjai Tamás, a hálózatos gyógyszertárak szövetségének szakmai igazgatója. Ugyanakkor évről évre többet költenek a magyarok gyógyszerekre. Az innovatív gyógyszeripar pedig azért aggódik, mert több mint 70 életmentő terápia még mindig nem kapott tb-támogatást.

Akorábbi évekhez képest idén is és jövőre is lassul a gyógyszertámogatások mértéke – mondta a Napi.hu-nak Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója. Míg 2020-ban és 2021-ben 8,9, illetve 9,8 százalékkal emelkedett a támogatások mértéke, idén és jövőre 4,1 százalékos és 5 százalékos emelkedés olvasható ki a számokból.

Az országjelentésben már jelezték
Ugyanakkor Magyarországon évről évre nő a családok gyógyszerköltése, a központi büdzséből pedig a gyógyszerekre fordított közkiadások alacsonyak, ez derül ki abból a 2021-es egészségügyi országprofilból, amit az Európai Bizottság készített Magyarországról.

A jelentésben kiemelik, míg az Európai Unióban átlagosan a gyógyszerek 57 százaléka támogatott, addig Magyarországon csak a terápiás készítmények 49 százaléka kap valamilyen tb-támogatást.
Idén júniusban naponta 535 ezer doboz vényköteles gyógyszert váltottak ki a betegek a magyar patikákban, egy hónappal korábban is napi 527 ezer gyógyszert adtak ki a gyógyszerészek. 2021-ben az egy főre jutó évi vényköteles gyógyszerköltés majdnem 59 ezer forintot tett ki, amiből a patikában, a tb-támogatás levonása után valamivel több mint 14 ezer forintot kellett fizetni – ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Egyébként a támogatott gyógyszerek esetében a tb-támogatás mértéke 74,7 százalék volt a statisztikai adatok szerint.

Átlagosan 15 receptet váltunk ki
Tavaly közel 569,7 milliárd forint volt a vényköteles gyógyszerek bruttó fogyasztói ára, ebből a gyógyszertámogatás összege 432 milliárd forintot tett ki, a lakosság pedig összesen 136,7 milliárd forintot fizetett azért a 15 receptért, amit évente kiváltott a patikákban.

A gyógyszerellátás számára talán az egyik legfontosabb tétel a gyógyszerkassza alakulása – mondta Marjai Tamás.

2023-ban gyógyszerkassza tervezett mérete összesen 472 milliárd forint lesz majd, az idei évi 450 milliárd forint után.
A szakember szerint jó hír is meg nem is, hogy 10 év után változik a gyógyszertárak számára nyújtott szolgáltatási díj mértéke: jövőre az eddigi 4,5 milliárd forint helyett 4,7 milliárd forintot különítenek el erre a célra, de ez az emelés sajnos nem jelent érdemi segítséget a gyógyszertáraknak. Ezt a juttatást a 2013-as bevezetése óta most először módosította a kormányzat és mindössze 4 százalékos mértékben emelt rajta.

Nehéz évek várnak a patikákra
Egy ilyen kis mértékű emelés ilyen hosszú idő alatt a jelenlegi inflációs környezetben egyáltalán nem elegendő ahhoz, hogy a szolgáltatási díj értékálló maradjon és be tudja tölteni a szerepét a gyógyszertárak finanszírozásában. Valamint az sem látszik – tette hozzá Marjai Tamás, hogy a költségvetésben plusz forrást biztosítanának a támogatott gyógyszerek árrésének rendezésére. Ehhez egyébként nem csak költségvetési források szükségesek, hanem jogszabályi módosítások is. A támogatott gyógyszerek árrésének jelenlegi szabályozását több mint 15 éve vezették be, és azóta érdemi módosítás nem történt, ezért mindenképpen szükség lenne a rendszer felülvizsgálatára.

Ez a modern terápiák biztosítása mellett megalapozná a gyógyszerellátás szereplőinek hosszú távú és magas szakmai színvonalú működését is. A gyógyszertárak hosszú távú gazdasági fenntarthatósága évről évre egyre nehezebb.

Az infláció, a rezsi- és bérköltségek emelkedése, és az egyéb kiadások növekedése a patikákat is jelentős mértékben sújtja.
A HGYSZ szerint állami forrás bevonása nélkül a következő években a gyógyszertárak helyzete fokozatosan romlani fog. A gyógyszertárak bevételei nem növekednek olyan mértékben, hogy fedezni tudják a rohamtempóban emelkedő költségeiket.

A teljes cikk a napi.hu oldalán érhető el.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.