Új hatósági eljárás bevezetése az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltásának ellenőrzésére

Szerző: | 2021. szept. 7. | Blogbejegyzés

Tegnap este újabb kormányrendelet jelent meg az egészségügyi dolgozók kötelező koronavírus elleni védőoltásával kapcsolatban. A Magyar Közlöny 164. számában kihirdetett jogszabály már a második, mely rövid időn belül módosítja az eredetileg augusztus elsején megjelent 449/2021. (VII. 29.) Korm. rendeletet.

A mostani módosítások lényege, hogy nagymértékben megkönnyíti a hatóság munkáját az egészségügyi dolgozók kötelező oltásának ellenőrzésére.

A rendelet alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megkeresésére az állami adó- és vámhatóságnak (NAV) ki kell gyűjtenie a TEÁOR vagy ÖVTJ kód szerint főtevékenységként vagy melléktevékenységként egészségügyi szolgáltatást végző gazdasági társaságok és egyéni vállalkozások adatait. A NAV az egészségügyi szolgáltatók neve, adószáma, főtevékenysége és székhelye mellett a foglalkoztatottak adatait is megküldi az NNK-nak.

Az egészségügyi szolgáltatást főtevékenységként végző gazdasági társaságoknál és egyéni vállalkozásoknál valamennyi foglalkoztatott TAJ számát és munkakörének FEOR számát meg kell küldeni, az egyéni vállalkozót is beleértve. Az egészségügyi szolgáltatást csak melléktevékenységként végzőknél elég azoknak a foglalkoztatottaknak az adatait megküldeni, akik a humán egészségügyi területen dolgoznak.

Az NNK a kapott adatokat összeveti az oltottsági adatokkal, és a kapott eredményt egyeztetés céljából továbbítja az ellenőrzésre jogosult egészségügyi államigazgatási szerveknek. Ezek a szervek aztán az egészségügyi hatósági és igazgatási tevékenységről szóló 1991. évi XI. törvény alapján eljárva ellenőrzik és szükség esetén szankcionálják majd az egészségügyi szolgáltatókat.

A tegnap megjelent módosítások a mai napon hatályba is léptek.

Az eredeti jogszabály rendelkezéseiről ebben a bejegyzésben írtunk, míg az első módosításról itt olvashatnak.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.