Kötelező nyilvántartás állatgyógyászati készítmények forgalmazásánál

Szerző: | 2017. szept. 11. | Blogbejegyzés

Hogyan vezessük a nyilvántartásokat az állatgyógyászati készítmények forgalmazása során?

Sokan azt gondolják, hogy ha nem rendelkeznek külön engedéllyel az állatgyógyászati készítmények forgalmazására, vagy nem foglalkoznak ilyen típusú termékek forgalmazásával, akkor nem is fontos, hogy tisztában legyenek az erre vonatkozó szabályozással. Az igaz ugyan, hogy ma már sokkal kevesebb gyógyszertár végez ilyen tevékenységet, mint néhány évtizeddel ezelőtt, de az szinte minden gyógyszertárban rendszeresen előfordul, hogy humán gyógyszereket kell expediálni állatorvosi vényre. Ezekben az esetekben pedig nagyon hasznos lehet, ha tisztában vagyunk vele, hogy pontosan milyen adatokat kell rögzíteni a gyógyszerek kiadása során.

A forgalmazás során rögzítendő adatok körét nagymértékben befolyásolja, hogy milyen kategóriába tartozik az adott készítmény, ezért érdemes röviden áttekinteni, hogy hogyan csoportosítjuk ezeket a termékeket. A humán gyógyszerekhez hasonlóan az állatgyógyászati készítményeket is két nagy csoportra lehet osztani: vannak a vényköteles és a vény nélküli készítmények.

Vényköteles készítmények
A közforgalmú gyógyszertárak vényköteles állatgyógyászati készítményt kizárólag állatorvosi vényre vagy állategészségügyi megrendelőre adhatnak ki. (Ez utóbbiról ebben a bejegyzésben írtunk bővebben.) A vényre történő kiadásnál nagyon fontos, hogy élelmiszer termelő vagy nem élelmiszer termelő állat számára írták-e fel az adott készítményt. Az utóbbi esetben ugyanis sokkal kevesebb adatra lesz majd szükségünk.

Vény nélküli készítmények
A vény nélküli állatgyógyászati készítményeket is további két kategóriára lehet bontani: vannak a forgalmazási engedélyhez kötött és a szabadon forgalmazható termékek. A vény nélkül kiadható, de csak engedéllyel forgalmazható termékeket csak a működési engedély alapján állatgyógyászati készítmények forgalmazására jogosult gyógyszertárak árusíthatják. A szabadon forgalmazható készítményeket bármelyik kereskedelmi egységben, minden további engedély nélkül szabadon lehet forgalmazni.

A kábítószerek, a prekurzorok és a fokozottan ellenőrzött szerek forgalmazására ebben a bejegyzésben most nem térünk ki, azokra értelemszerűen sokkal szigorúbb előírások vonatkoznak.

Az állatgyógyászati készítmények bevételezése
Az állatgyógyászati készítmények bevételezésénél még egyszerű a helyzet. Az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X. 6.) FVM rendelet szerint a gyógyszertár köteles folyamatos és részletes nyilvántartást vezetni, mely a bevételezésnél az alábbi adatokat tartalmazza:
• a bevételezés időpontja,
• az állatgyógyászati készítmény pontos megnevezése, gyártási száma, mennyisége,
• a beszállító neve és címe.

Ezeket az adatokat a gyógyszertári elszámoló programok jelenleg is tudják rögzíteni és tárolni, ezért ezek elektronikus nyilvántartása egyetlen gyógyszertárnak sem okozhat gondot.

Állatgyógyászati készítmények kiadása
A bevételezéssel ellentétben a kiadásnál nagyon is lényeges, hogy milyen készítményt és milyen állat számára szeretnének elvinni a gyógyszertárból.

Vényköteles gyógyszerek
A legszigorúbb nyilvántartást értelemszerűen akkor kell vezetni, ha vényköteles gyógyszert szeretnének kiváltani élelmiszertermelő állat kezelésére. Ebben az esetben az állatorvosnak az állatgyógyászati termékekről szóló 128/2009. (X. 6.) FVM rendelet 9. számú melléklete szerinti vényt kell 3 példányban kitöltenie. Az állatorvosi vényen fel kell tüntetni az állatorvos nevét, székhelyét, telefonszámát és a működési engedélyének a számát. A vényt az állatorvosnak alá kell írnia és a kamarai bélyegzőjének lenyomatával el kell látnia.

A kiadási nyilvántartás az alábbiakat tartalmazza:
– a kiadás időpontját,
– az állatgyógyászati készítmény pontos megnevezését, gyártási számát, a kiadott mennyiséget,
– a vevő nevét és címét,
– az állatorvosi vényt.

A 3 példányos vényből egy példányt az állatorvos őriz meg, egy példányt a gyógyszertár tesz el a nyilvántartásba, és egy példány marad az állat gazdájánál. A vevő nevét és címét a legegyszerűbben az állatorvosi vényre rögzíthetjük. Figyeljünk arra, hogy a gyógyszer vásárlója és az állat gazdája nem feltétlenül ugyanaz a személy.

Nem élelmiszertermelő állatok számára rendelt gyógyszerek esetében az állatorvosnak elegendő egy példányban kiállítania a vényt, és nem kötelező a rendelet 9. számú melléklete szerinti formátumot alkalmaznia. Természetesen a vényen ebben az esetben is fel kell tüntetni a korábban felsorolt kötelező alaki kellékeket, de nem kell rajta lennie például az állat fajának, darabszámának és az élelmezésegészségügyi várakozási időnek.

Ha a gyógyszertár állatorvosnak, orvosnak vagy gyógyszerésznek ad ki vény nélkül egyébként vényköteles állatgyógyászati készítményt, akkor az állatorvosi vény helyett a nyilvántartásnak a körvetkezőket kell tartalmaznia: az orvos bélyegzőjének lenyomatát és aláírását, vagy bélyegző hiányában a vásárló nevét olvasható formában, az aláírását és a lakcímét.

Vény nélküli készítmények
A gyógyszertárnak a csak engedéllyel forgalmazható vény nélküli állatgyógyászati készítmények eladásánál is kell nyilvántartást vezetnie. Ebben a nyilvántartásban a következő adatokat kell feltüntetni:
• a kiadás időpontját,
• az állatgyógyászati készítmény pontos megnevezését, gyártási számát, a kiadott mennyiséget,
• a vevő nevét és címét.

Ezeket az adatokat a gyógyszertári elszámoló programok mind tudják rögzíteni, a vevő nevének és címének kivételével. Ezért ennek a két adatnak a rögzítésére szükség van egy külön nyilvántartás használatára is. Ez forgalomtól függően praktikusan egy külön füzetet vagy adatgyűjtő lapot jelent a gyógyszertárban.

A szabadon forgalmazható készítmények forgalmazása során csak a bevételezéshez szükséges nyilvántartásra van szükség, szerencsére a kiadásnál már semmilyen adatot nem kell rögzíteni.

Embergyógyászati készítmények rendelése állatgyógyászati vényen
Az állatgyógyászati termékek alkalmazása mellett az állatorvosnak lehetősége van arra is, hogy humán gyógyszereket rendeljen az állatok kezelésére. Ha a gyógyszertár humán gyógyszereket ad ki állatorvosi vényre, akkor pontosan ugyanazokat az adatokat kell nyilvántartásba vennie, mintha vényköteles állatgyógyászati terméket vásárolna a vevő.

Hírlevél feliratkozás

Ha szeretnél értesülni a legújabb hírekről, akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.